U trendu

Perović: Crkvu na Lovćenu podići kada se svi saglasimo

PODGORICA – Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je večeras da crkvu na vrhu Lovćena treba podići onda kada se svi oko toga saglase i da nijednu crkvu ne treba dizati „tako što će neko nekoga da napada“.
„Ako deo crnogorske građanske javnosti kaže da crkva na Lovćenu koju su obnovili Karađorđevići nije i Njegoševa crkva, onda ova koju bismo svi mi Crnogorci podigli, ne rušeći ništa, ne bi bila ‘karađorđevićevska crkva’ nego neka treća ili ona prva – crkva Svetog Petra Cetinjskog na vrhu Lovćena“, kazao je Perović za televiziju Vijesti i dodao da je amanet najvećeg pesnika i mitropolita crnogorskog, Njegoša, da bude sahranjen kao pravoslavni hrišćanin i vladika u crkvi na vrhu Lovćena.
Perović je kazao i da Njegošev mauzolej treba da ostane „kao simbol jednog vremena“.
Izvornu crkvu na vrhu Lovćena, koju je podigao Njegoš 1845. sa željom da tu bude sahranjen, srušili su Austrijanci 1916. godine, a nakon toga su vlasti Kraljevine Jugoslavije obnovile kapelu 1925. Ponovno rušenje se dogodilo 1972. godine i na tom mestu je izgrađen Njegošev mauzolej.
„Vraćanje“ Njegoševe crkve na vrh Lovcena bila je velika želja pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
Patrijarh srpski Irinej je u nedelju na Amfilohijevoj sahrani u Podgorici rekao da ono što je Amfilohije nosio u srcu i kao amanet jeste „ljubav prema Kosovu i obnavljanje kapele na Lovćenu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.