U trendu

Peti Međunarodni festival srpskog folklora odrzan u Mariboru

MARIBOR – U Mariboru, prestonici slovenačke Štajerske održan je peti međunarodni festival srpskih folklornih grupa kulturno umetničkih društava štajerske regije, koji je organizovalo plesno kulturno umetničko društvo (PKUD) „Sveti Nikola“ iz Maribora.

Na festivalu je u subotu nastupilo sedam srpskih kulturno umetničkih društava iz Austrije i Slovenije: PKUD „Sveti Nikola“ iz Maribora, KUD „Sveti Sava“ iz Graca, SKPD „Sveti Sava“ iz Kranja, SPZ Koroške iz Ravne na Koroškem, KUD „Zasavje“ iz Trbovlja,SKUD „Velenje“ iz Velenja i SPD „Nikola Tesla“ iz Postojne.

Festival folklora i narodnog stvaralaštva održan je u koncertnoj dvorani Zavoda Antona Martina Slomška u Mariboru.

Posle nastupa srpskih folklornih ansambala organizatori su priredili kulturno zabavni program uz srpsku muziku, koji je trajao do ranih jutarnjih sati, objavile su Štajerske novice.

Folkloraši su kroz igru i pesmu predstavili narodne igre i pesme iz Leskovca, Niša, Šumadije, Banata i drugih delova Srbije.

Pored starijih generacija, učestvovao je i veliki broj dečjih grupa.

Mališani iz različitih gradova nastupali su na revijalnom koncertu i promovisali tradicionalnu kulturu, upoznavanje i druženje najmlađih.

„Folklorni ansambli su od posebnog značaja za mališane jer osim što na taj način uče o srpskoj tradiciji i običajima, oni na kreativan način provode slobodno vreme“, rekla je predsednica PKUD „Sveti Nikola“ iz Maribora Marina Brunić.

Velike simpatije kod publike, kako navode Štajerske novice, pobrali su folkloristi Srpske pravoslavne zajednice iz železarskih Ravne na Koroškem.

Festivalu je prisustvovao i Milan Jovanović Paroh Mariborske pravoslavne crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.