U trendu

Peti protest “Odupri se 97.000” večeras u Podgorici

PODGORICA – Peti protest građanskog pokreta „Odupri se – 97.000“ biće održan večeras u 18 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici, ali su organizatori odustali od prvobitnog plana da ostanu na trgu do ostavki najviših zvaničnika.

Na poslednjem protestu najavljeno je da se demonstranti neće razilaziti dok najviši državni funkcioneri ne podnesu ostavke, ali su organizatori naknadno odustali od tog plana, tvrdeći, pozivajući se na bezbednosne strukture, da su planirane akcije ugrožavanja bezbednosti građana.

Pokret „Odupri se – 97.000“ pozvao je juče građane da “ne nasedaju na provokacije” i upozorio da bi radikalizacija protesta jedino dovela do radikalnih posledica, te da bi i večerašnji skup trebalo da protekne mirno i nenasilno.

Vlast je ranije odbila sve zahteve, a predsednik Milo Đukanović je rekao da neće podneti ostavku i poručio da protesti nisu građanski, već da iza njih stoje opozicione partije s jasnim političkim idejama.

Protestna šetnja trebalo bi da krene Ulicom slobode ka stadionu, zatim Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i nazad Ulicom slobode do Trga nezavisnosti, gde se nalaze ključne crnogorske institucije – Predsedništvo, Skupština, tužilaštvo.

Tako će protestna šetnja, kako kažu organizatori, obići „institucije sistema koje ne rade u interesu građana“.

Studentska inicijativa je u znak podrške najavila skup na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u 16.30, nakon čega će se priključiti građanima u centru, a Akademska mreža pozvala je studente i profesore da podrže proteste.

Demonstranti traže ostavke predsednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića, kao i generalnog direktora RTCG-a Božidara Šundića i Saveta Javnog servisa.

Protest je pokrenula afera „Koverat“, koja se odnosi na navodno sumnjive donacije vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Naime, vlasnik “Atlas grupe”. biznismen Duško Knežzević, koji je pred istragama crnogorskog tužilaštva pobegao u London, objavio je snimak na kome bivšem gradonačeliku Podgorice i Đukanovićevom saradniku Slavoljubu Stijepoviću, uoči izbora 2016. godine predaje kovertu sa, kako je rekao, 97.500 evra.

Prvi protest održan je 2. februara.

Za danas je najavljen i protestni skup na Cetinju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.