U trendu

PIC osudio političke izjave o mirnom razlazu u BIH

SARAJEVO – Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIC) u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje političke izjave o mirnom razlazu BiH.

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu, saopšteno je iz PIC-a.

Upravni odobor PIC je ranije naglasio da neodgovorna i retorika razdora i aktivnosti destabilizuju BiH i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje treba da urade na izgradnji poverenja, vladavini prava i sprovođenju izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana.

„Nesigurnost i nestabilnost i posledična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima“, navodi se u zajedničkoj izjavi, koja je dostavljena medijima.

Navodi se da Upravni odbor PIC ponovo potvrđuje nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i osnovnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene zemlja, koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti čiji je cilj disolucija ili secesija, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost i kao takve podrivaju Opšti okvirni sporazum za mir.

„Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referisanje na potencijal za rat je isto tako destabilišuća i neprihvatljiva“, stoji, između ostalog u saopštenju, preneli su BiH mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.