U trendu

PKS: Đukanović da sazove SB i obavesti NATO

PODGORICA – Patriotsko komitski savez, koji se protivi ustoličenju izabranog mitropolita Joanikija, zatražio je od predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da hitno sazove Savet za odbranu i bezbednost, povodom, kako navode, alarmantne situacije u koju je državu dovela vlada Zdravka Krivokapića i da NATO partnere obavesti da njihovom državom, kako tvrde, „šetaju obučeni i naoružani pripadnici“ Vojske Srbije.

Crnogorske komite tvrde da je vlada pozvala, kako navode, „policijske i oružane snage države Srbije, da vršljaju po suverenoj državi, članici NATO-a i da rade procene na osnovu kojih će donositi odluke, značajne po mir i bezbednost svih građana Crne Gore“.

Pozivajući se na Ustav Crne Gosavet za odbranu i bezbednost „analizira i ocenjuje bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori i donosi odluke za preuzimanje odgovarajućih mera“.

„Smatramo da aktuelni trenutak u državi zahtieva da Savet za odbranu i bezbednost ne samo da mora da zaseda, nego i da predsednik države, kao vrhovni komadant Vojske, iako je u tom telu u manjini, mora da obavesti NATO partnere da državom šetaju obučeni i naoružani pripadnici Vojske države koja nije članica Alijanse, kao i zbog ozbiljne sumnje da svojim delovanjem, mogu proizvesti neželjene sukobe na način da će ih sami provocirati ili učestvovati u istima!“, navodi se u saopštenju Patriotskog komitskog saveza objavljenom na Fejsbuku.

Navode i da nemaju nikakvog razloga da veruju potpredsedniku vlade Dritanu Abazoviću, koji, kao su kazali, stranim medijima servira drugu priču da su „državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore” a još manje da “Uprava policije u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava”.

„Posebno kad informacije sa terena govore o vrlo aktivnoj i agilnoj aktivnosti pripadnika stranih služba bezbednosti, o grupisanju bezbednosno interesantnih lica i grupa, o umešanosti određenih sveštenika crkve Srbije sve u cilju ustoličenja mitropolita te crkve na Cetinju, koji ne priznaje ni crnogorski narod, jezik i crkvu, nego je čisti eksponent velikosrpske ideologije kojoj je posrbljavanje Crne Gore prvi i najveći cilj!“, navode iz PSCG.

Podgorička Pobjeda objavila je danas da je crnogorska tajna služba pozvala u pomoć srpske bezbednosne snage da zajednički izvrše procenu bezbednosne situacije na osnovu koje će biti odlučeno da li će ustoličenje Joanikija biti održano na Cetinju ili nekom drugom mestu.

Ocenjujući to kao priznanje nemoći da vlast u Crnoj Gori ne može sama da kontroliše situaciju, list tvrdi da su stručnjaci srpskih bezbednosnih snaga iz „Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procenu bezbednosnog rizika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar