U trendu

Plenković: Istanbulska konvencija uskoro na Vladi

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas da će se evropska Konvencija o zaštiti žena od nasilja i nasilja u porodici, koja je podelila hrvatsku javnost, uskoro naći na sednici Vlade, a potom biti upućena u Sabor na ratifikaciju.

„Pri kraju je kompletna procedura za upućivanje na Vladu tzv. Istanbulske konvencije. Verujem da ćemo iduće, ili za dve sedmice, imati tu Konvenciju na Vladi i uputiti je u ratifikaciju“, rekao je Plenković na početku sednice Vlade povodom Medjunarodnog dana žena.

On je ocenio da dileme koje postoje oko njene ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle da se premoste i dodao da se treba koncentrisati na njenu suštinu, odnosno na povećanje nivoa zaštite prava žena i zaštite od nasilja u porodici.

Istanbulska konvencija podelila je hrvatsku javnost i izazvala oštre kritike ultrakonzervativnih udruženja i pojedinaca koji smatraju da se njome na mala vrata uvodi „rodna ideologija“, odnosno mogućnost „trećeg roda“.

Poslanik ultrakonzervativne stranke HRAST Hrvoje Zekanović, koji je deo vladajuće koalicije, rekao je danas novinarima da se o Istanbulskoj konvenciji treba odlučivati na referendumu i najavio da će krenuti u prikupljanje potpisa gradjana za njegovo održavanje.

S druge strane, udruženja za zaštitu ljudskih prava pozdravila su danas najavu premijera.

„Nama je bitno šta je rekao premijer, a ono što je rekao HRAST smatramo potpuno nevažnim“, rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže, udruženje koje je danas povodom Medjunarodnog dana žena održalo protestnu akciju ispred Sabora pod nazivom „Blagajnica hoće ići na more!“.

I opozicione stranke traže da se Konvencija Saveta Evrope ratifikuje što pre, a vladajuću stranku desnog cetra, Hrvatsku demokratsku zajednicu optužile su da odugovlači s njenom ratifikacijom, jer nema dovoljnu podršku u svojim redovima.

Zbog toga su pojedine parlamentarne stranke levog centra najavile da će u saborsku proceduru uputiti interpelaciju o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Savet Evrope pozvao je danas države članice da ratifikuju Konvenciju kojoj je svrha da spreči i ukine nasilje nad ženama.

U saopštenju se navodi da u Istanbulskoj konvenciji nema nikakva pokušaja izmene rodnih uloga, već je njena svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna.

Do sada je ovaj tekst iz 2011. godine ratifikovalo 28 zemalja Saveta Evrope, od čega je 17 članica EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.