U trendu

Plenković iznenađen reagovanjem ruskog MSP-a zbog Ukrajine

Hrvatski premijer Andrej Plenković iznenađen je reagovanjem ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je izrazilo zabrinutost zbog njegove izjave da delovi Ukrajine treba da slede primer hrvatskog iskustva u “mirnoj reintegraciji” svoje teritorije.

Rusko ministarstvo je u saopštenju objavljenom u utorak na zvaničnom portalu, upozorilo Plenkovića da gleda svoja posla, uz opasku da je cena “mirna reintegracije” u Hrvatskoj bila 250.000 izbeglih Srba u vojno-policijskim akcijama Bljesak i Oluja.

“Dobro je poznato s kakvim se žrtvama i prisilnim odlaskom suočilo 250.000 Srba, koji su stalno živeli onde nakon velike vojne operacije Bljesak i Oluja 1995. Sigurni smo da saveti inostranih “konsultanata“, koji kod kijevskih vlasti mogu stvoriti opasnu iluziju da su u Donbasu mogući vojni scenariji, nipošto neće pomoći jačanju bezbednosti na jugoistoku Ukrajine“”, nadeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Plenković, međutim, kaže da je je reč o nižem nivou ruske vlasti, a da se on bavi ozbiljnom i odgovornom spoljnom politikom.

Hrvatski premijer poručuje da su njegovi stavovi principijelni i da iza njih stoji cela vlada.

Priznaje, međutim, da ga je iznenadilo da je “ovaj niži nivo Ministarstva spoljnih poslova Rusije napravio jedan amalgam”.

“Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentšemo na neke druge teme…Mi podržavamo Minski sporazum u kojem je 13 tačaka i kad uporedimo njegove ciljeve i setimo se iskustva Hrvatske iz procesa mirne reintegracije, postoji niz sličnosti”, uporan je Plenković.

On kaže da je poruka hrvatske vlade bila poruka mira i iskustva Hrvatske, koja je, kako navodi, imala okupiranu teritoriju, i „želi savetodavnim putem da pomogne da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Lugansk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine”.

“I tu bih stavio tačku”, zaključio je Plenković, preneo je tportal.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.