Plenković kaže da su njemu i članovima vlade danas upućene pretnje

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Dubrovniku da su njemu i članovima vlade upućene pretnje zbog čega je policija reagovala.

Plenković je to rekao komentarišući izveštaj hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) za 2022. prema kojem je obaveštajna služba detektovala i sprečila pokušaj osnivanja paravojne grupe.

„Imali ste teroristički napad (Danijela) Bezuka pre sad već tri godine na Banske dvore, ne nužno da rani policajca Oskara Fiurija, nego da izvrši teroristički akt prema vladi, odnosno prema predsedniku vlade, prema meni. Tu nema nikakvih dilema“, rekao je Plenković, prenela je hrvatska N1 televizija.

On je u izjavi novinarima ocenio da je Bezuk to napravio zbog atmosfere i okruženja u kojem je odrastao, rekavši da mu je neko dao oružje, naučio ga da puca i „izazvao i onaj voljni moment koji je najbitniji“.

„Imali smo sreću da nije uspeo u svojoj nameri. Međutim, takve pretnje postoje i danas, evo i sad je jedna pretnja. Trenutno mi je jedinica interventne policije ispred vlade jutros bila, ponovno pretnja tog tipa i meni i članovima vlade“, rekao je premijer.

Upitan o izvšetaju SOA, Plenković je rekao da su postojale „dve grupe koje su vrlo jasno identifikovane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka“. On je istakao da važno raditi na suzbijanju takvih grupa.

U najnovijem izveštaju SOA za 2022. navodi se da je obaveštajna agencija „detektovala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organizuju svoje sledbenike, s namerom sprovođenja vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka“.

SOA je, međutim, istakla da eskremizam u hrvatskom društvu, ni po jednoj osnovi nema značajnije uporište ili podršku, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti.

Ekstremne grupe imaju vrlo mali broj sledbenika, navela je SOA, ali i upozorila da se, kao ni za druge evropske zemlje, ne može „isključiti mogućnost pojedinačnih incidenata i nasilja od strane (samo)radikalizovanih pojedinaca“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.