U trendu

Plenković:Lažna dilema o BiH po Dejtonu i BiH „svih građana“

ZAGREB – Aneks 4 Dejtonskog sporazuma utvrđuje legitimnu zastupljenost tri konstitutivna naroda u institucijama Bosne i Hercegovine, što je bilo ključno za njegovo uspešno zaključivanje i ozbiljna je greška previđati i namerno ignorisati taj ključni deo dogovora“, izjavio je danas hravatski premijer Andrej Plenković.

Na virtuelnoj konferenciji, koju je organizovala Hrvatska akademija nauka i umetnosti i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma,Plenković je upozorio da se danas, nudi „lažna dilema“ između BiH zasnovane na tom sporazumu i BiH „svih građana, iznad etničkih granica“.

Dejtonski sporazum više je od mirovnog sporazuma, rekao je Plenković, uz objašnjenje da je sporazumom označen kraj sukoba u BiH, alinjim su postavljeni preduslovi na kojima tri konstitutivna naroda mogu zajedno izgraditi suverenu i demokratsku državu.

„Princip jednakosti tri naroda i princip jednakosti građana nisu suprotni jedan drugom“, rekao je on i dodao da insistiranje na ravnoravosti nije „nazadni nacionalizam“, nego „poštovanje ustava, rekao je hrvatski premijer, a preneo je zagrebački Jutarnji list.

Plenković je dodao da ništa ne može opravdati praksu viđenu već tri puta, na izborima 2006, 2010. i 2018, da se preglasavanjem eliminiše politička predstavljenost Hrvata u BiH i upozorio da to ne pomaže koheziji države i normalnom funkcioniranju njenih institucija.

Premijer je rekao i da danas postoji konsenzus da je Dejtonski sporazum dovršio rat u BiH, ali da se mišljenja razilaze oko njegove uspešnosti u ostvarivanju funkcionalne BiH.

Naglasio je da je izmena sporazuma „otvorena za raspravu“, ali i da „sve promene moraju doći iznutra, od građana BiH, političkih stranaka i institucija“.

Dodao je da ova konferencija stiže u pravo vreme jer se Bosna i Hercegovina nalazi na raskršću.

Rekao je i da 1.000 kilometara duga granica sa BiH nije jedino što povezuje dve zemlje, već da Hrvatska želi usku saradnju sa BiH na brojnim projektima.

On je na ovoj konferenciji rekao i da su Hrvatska, BiH i Slovenija bile su žrtve politike Slobodana Miloševića, koji je, kako je rekao želeo da stvori „veliku Srbiju“, te skrenuo pažnju da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman imao aktivnu ulogu u postizanju Dejtonskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.