Plenković: Leks Agrokorom sprečen gubitak oko 200.000 radnih mesta

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas da je Vlada donošenjem Leks Agrokora, zakona o vanrednoj upravi u preduzećima od sistemskog značaja za državu, pokazala da ima snage za rešavanje problema i najavio da će banke danas potpisati sporazum o kreditu kompaniji Agrokor od 80 miliona evra.

„U nekom drugom scenariju, koji ne bi podrazumevao donošenje zakona i imenovanje poverenika, možda bismo danas bili u kontekstu vanrednog stečajnog postupka koji bi ugrozio radna mesta zaposlenika koncerna i dobavljača, sve zajedno oko 200.000 ljudi, pretilo bi manjkom prihoda od poreza, nekontrolisanim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsku privredu“, rekao je Plenković na sednici Vlade.

Prema njegovim rečima, banke će danas dati 80 miliona evra kredita koji će obezbediti likvidnost koncerna Agrokor. Premijer je ponovio da će radnicima plate biti isplaćene do Uskrsa, kao i obaveze prema najmanjim i najugroženijim dobavljačima koncerna, koji se zbog prezaduženosti suočio s dubokim problemima.

Plenković je najavio i da će Leks Agrokor predstaviti u Briselu iduće sedmice da bi se detaljno objasnili razlozi „vanrednog delovanja u vanrednim okolnostima“.

Hrvatska Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedelju, 21. maja.

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je u ponedeljak postupak vanredne uprave nad koncernom Agrokor i na predlog Vlade imenovao Antu Ramljaka za vanrednog poverenika.

Postupak je pokrenut na osnovu Leks Agrokora, odnosno Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koji je Sabor usvojio prošle sedmice.

Zahtev za aktiviranjem Leks Agrokora podnela je Uprava koncerna na čelu sa Ivicom Todorićem. Taj Zakon omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih.

Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.