U trendu

Plenković:Naći rešenje da se komemoracija održi

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković ponovo je danas komentarisao zabranu održavanja komemoracije u Blajburgu i poručio da je to mesto za Hrvatsku jedan od simbola povreda ljudskih prava i patnje hrvatskog naroda u 20. veku, te da će vlada učiniti sve da se na konstuktivan način iznađu rešenja da ona bude održana.

Cilj obeležavanja mora biti komemoracija žrtava i iskazivanje pijeteta prema svima koji su ubijeni bez suda i presude, rekao je Plenković na sednici vlade.

„Osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskoga naroda, a isto tako i pokušaje politizovanja komemoracije ili relativizacije zločinačkog karaktera ustaškog režima“, rekao je hratski premijer, preneo je zagrebački Večernji list.

Premijer je naglasio da vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku negovanja kulture sećanja na široka kršenja ljudskih prava u 20. veku.

„Spremni smo da uložimo napore, a to smo preko naše ambasade i ministarstva objasnili austrijskoj javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne upličući se u njihove relacije, na konstruktivan način da se iznađu odgovarajuća rešenja“, izjavio je premijer Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.