U trendu

Plenković: Slovenija ne može unedogled da blokira Hrvatsku

BRISEL – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Briselu da, ako Slovenija odluči da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, to neće moći da čini unedogled.

„Ne mogu unedogled blokirati, mi smo članica, imamo mehanizme, dovoljne, samo ću to reći“, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara može li Slovenija na duže vremena zaustaviti hrvatski ulazak u šengenski prostor, unutar koga nema graničnih kontrola.

Hrvatski premijer, koji boravi u trodnevnoj poseti Briselu, razgovarao je sa nizom najviših evropskih zvaničnika.

On je izrazio zadovoljstvo zbog garancija predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da će Hrvatska u oktobru dobiti pozitivnu ocenu o ispunjavanju kriterijuma za ulazak u šengenski prostor, nakon čega sledi politička rasprava u Savetu EU, prenela je Hina.

Nakon pozitivne ocene Evropske komisije, proces odlučivanja se seli u Savet EU, gde države članice moraju jednoglasno da daju pristanak za ulazak u Šengen.

Plenković je rekao da nije realno očekivati odluku za vreme hrvatskog predsedavanja Savetom EU, u prvoj polovini sledeće godine.

„Ne očekujem bilo kakvu odluku za vreme našeg predsedavanja“, rekao je Plenković, dodajući da nije realno da predsedavajuća zemlja stavlja na dnevni red tako krupnu političku temu koja se direktno odnosi na nju.

„Mi smatramo da smo ispunili kriterijume, sada će se voditi politička rasprava, ali ne tokom našeg predsedavanja. Kriterijumi za ulazak u Šengen su objektivni, mi smo ih ispunili, i ako bude nekih političkih pitanja mi ćemo ih rešavati na Savetu“, kazao je Plenković.

On je dodao da ne očekuje probleme od država koje se sada protive ulasku Bugarske i Rumunije u Šengen.

Te dve zemlje imaju pozitivnu ocenu o ispunjavanju kriterijima još od 2011. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.