U trendu

Plenković: Srbija i Hrvatska su u ovom trenutku dva sveta

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da su Srbija i Hrvatska u ovom trenutku dva sveta, ali nije potvrdio da li će sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarati o novim diplomatskim merama protiv Beograda.

Plenković je rekao da izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, dobiti diplomatski rat, nije primerena retorika na koju bi Hrvatska trebalo da pristane, prenosi Hina.

„Pogledajte retoriku moje vlade – od izbora do sada. Kada smo mi to koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument u unutarpolitičkim prepucavanjima. Mislim da se toga niko ne može setiti“, naveo je on.

Hrvatski premijer je kazao da se u Hrvatskoj nije moglo dogoditi da poslanik skrnavi srpsku zastavu, te da Hrvatska u ovoj priči „nije ista sa Srbijom, kao 90-ih, tako sada i u budućnosti“, navodi Hina.

Plenković je potvrdio da će se ove nedelje sastati sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, ali ne i da li će jedna od tema biti Srbija i povlačenje novih diplomatskih mera.

Šef srpske diplomatje Ivica Dačić izjavio je u juče da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta i da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora.

„Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat“, rekao je Dačić u intervjuu za list Informer.

U tekstu pod naslovom „Ako Hrvati žele rat, pa imaće rat!“, Dačić je podsetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom merom, po principu reciprociteta.

„Recipročne mere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinudjeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dodje do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo“, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je reciprocitet „majka diplomatije“ i da isto tako rade i američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori evropski put Srbije, Dačić je ocenio da nije izvesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

„I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.