Počeo komemorativni skup u Donjoj Gradini

Polaganjem venaca na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradina, danas je počela komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, koju organizuju vlade Republike Srpske i Srbije.

U podne će na grobnom polju „Hrastovi“ biti služen parastos za jasenovačke žrtve, a u 13.00 časova najavljeno je obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika.

Komemoraciji će prisustvovati i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srbije, ambasador Izraela za BiH Boaz Rodkin, kao i učenici Prve i Druge kragujevačke gimnazije.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike