U trendu

Počinju istraživanja nafte između Bara i Buljarica

PODGORICA – U skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa koji Crna Gora ima sa grčkom kompanijom Energean, snimanje podmorja će početi u narednih desetak dana, a brod za 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 stiže sutra, saopštila je crnogorska Uprava za ugljovodonike.

„Istraživanje će vršiti norveška kompnija PGS, a dolazak broda Ramform Titan, koji će vršiti 3D snimanje, kao i pratećih brodova Thor Freya i Sanco Sea očekuje se u sredu 6. februara“, navodi se u saopštenju uprave, prenosi RTCG.

Ramform Titan, kako su kazali, neće ući u Luku Bar, već će biti usidren oko milju od obale. Istraživaće se prostor između Bara i Buljarica ukupne površine 338 km2.

U Upravi očekuju da 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 počne 10. februara i da traje osam dana.

Napominju da će sve mere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine biti sprovedene.

„Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je pre početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vreme kako bi se rezultati mogli uporediti“, kazali su iz Uprave za ugljovodonike.
Uprava za ugljovodonike podseća da je ugovor sa grčkom kompanijom Energean potpisan u martu 2017. godine, a da se istražne aktivnosti odvijaju u skladu sa programom za Prvi istražni period.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.