U trendu

Policija dužna da ukloni ploču sa ustaškim pozdravom

Bivši ministar policije Rano Ostojić izjavio je da je policija dužna da postupi po zaključcima Odbora za Ustav i ukloni spomen ploču HOS u Jasenovcu sa uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

„Ukoliko lokalni komunalci to ne učinine, onda su dužni da nastupe policajci. Nebitno je kako će to i koji nivo policije sprovesti. Prijava je potpuno logična za postavljača“, rekao je Ostojić za regionalnu N1 TV.

Ostojiće je bio u mandatu ministra kada je policija uklonila ustaški pozdrav sa HOS-ovog spomenika u Splitu – ekserima i čekićem, navodi ovaj medij i konstatuje da njegov naslednik iz redova Mosta, Vlaho Orepić, okleva kada je u pitanju njegova nadležnost za provođenje u delo druge tačke zaključka Saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sistem, pa cela ova situacija počinje da liči na to da će Jasenovac, bez eventualne intervencije samoorganizovanih građana u Novu godinu ući sa spomen pločom na kojoj piše službeni pozdrav države koja je, kako se navodi, sistemski istrebljivala na osnovu njihove verske i nacionalne pripadnosti.

Upitan da li je Orepić dužan da postupi po zaključcima saborskog odbora, Ostojić kaže:

„Naravno da nije ministar nadležan, nego policija. Pojednostavljeno – netko dođe na stadion sa transparentom “Za dom spremni“ i policija ga makne. Završena priča“, naveo je Ostojić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.