U trendu

Policija zabranila sutrašnju litiju na Cetinju

PODGORICA – Crnogorska policija zabranila je održavanje litije koju je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) planirala za sutra, 8. marta na Cetinju.

Policija je saopštila da je na osnovu zahteva koji joj je upućen 3. marta, donela rešenje i u skladu sa zakonom nije dozvolila održavanje javnog okupljanja iz bezbednosnih razloga, preneo je portal IN4S.

„Na rešenje je organizator okupljanja u pokretu predao tužbu Upravnom sudu, koja je odbijena“, dodala je policija.

Protestne litije Srpske pravoslavne crkve zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti održavaju se dva puta nedeljno širom Crne Gore, ali ne i na Cetinju, gde je sedište Mitropolije SPC.

Iz policije na Cetinju su rekli da bi neke „kriminogene“ grupe mogle da izazovu nerede tokom litije, te da ne mogu da garantuju fizičku sigurnost prisutnih.

IN4S navodi da su iz MCP poručili da oni mogu da se nose sa rizikom, a ako neko bude pokušao da pravi izgrede, da je to idealna prilika da policija reaguje, dok je policija to ignorisala.

Litija je već jednom bila zakazana i otkazana nakon što je MCP uvažila molbu policije da je ne organizuje.

Tome je prethodio skup građana Cetinja, koji su saopštili da neće dozvoliti održavanje litije.

Međutim, kad je u pitanju litija zakazana za 8. mart, reč je o tradicionalnoj litiji koja se već godinama održava za Nedelju pravoslavlja, navodi portal IN4S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.