najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Popis stanovništa – falsifikat

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je BiH, hteli to neki priznati ili ne, prepuna falsifikata, a da je jedan od njih i popis stanovništva, poreneli su danas banjalučki mediji.

„Kad-tad moraćemo da se suočimo sa tim. Tužno je i da taj popis opet nekome koristi u političke svrhe da bi pokazao da je nadmoćniji, višebrojniji, da ga se više treba pitati. Sigurna sam da je sa tom namerom upravo napravljena jedna fabrikacija brojeva, kao što se to desilo“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da joj je žao zbog toga, jer se na ovaj popis dugo čekalo, a kada je došlo vreme i uspelo da se uđe u njegovu organizaciju bio je prepun manjkavosti, od činjenice da se 30 ljudi prijavljivalo na jednu adresu, pa do toga da se u rezidente veštački ugradi grad veličine Banjaluke sa oko 200.000 stanovnika.

„To što oni pokušavaju da smanje procente i da kažu da su to minimalna odstupanja, stvara ogroman poremećaj. To su strašna odstupanja za ovako mali prostor i ovako malobrojnu zajednicu. To su devijacije koje pokazuje BiH“, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da joj nekada deluje da za sve to nema leka, kao i da joj je žao što su međunarodni predstavnici odlučili da učestvuju u još jednom od falsifikata samo da bi rekli da je odrađena jedna od obaveza.

Ona je istakla da takva površnost vređa svakog mislećeg čoveka.

„Da je raskorak između stvarnosti i imaginarnih brojeva bio i 500.000 stanovnika, međunarodni tim bi rekao da je to u redu, a to pokazuje ono na šta ja odavno upozoravam. Teško je organizovati politički, ekonomski, naučni, kulturni, sportski ili bilo kakav život u državi koja odiše falsifikatima“, rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je napomenula da će Srpska objaviti svoje rezultate popisa u rokovima koje je zadala Narodna skupština, kao i su Vlada i Zavod za statistiku svesni tih rokova, te da tu nema nikave dileme.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike