Sahranjen mitropolit Amfilohije (video)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Svetu liturgiju predvodio je patrijarh srpski Irinej, a posle opela govorili su patrijarh srpski Irinej, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, akademik Matije Bećković i vladika Joanikije.

„Pogledaj još jednom narod svoj“, poručio je u besedi nakon opela mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Amfilohije je prema sopstvenoj želji sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Liturgija u hramu Hristovog vaskrsenja je završena, a kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija iznesen je nešto pre podneva na plato ispred hrama, gde će biti održano opelo, što je i završni čin pred polaganje kovčega u kriptu.

Već od ranog jutra veliki broj građana okupio se ispred podgoričkog hrama, kako bi upokojenog mitropolita ispratili na večni počinak.

Sveta liturgija je počela nešto posle 9 sati, a služi je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više episkopa.

Na liturgiji je besedio i episkop bački Irinej, koji je kazao da je pored tuge zbog rastanka „naša radost veća, jer znamo da je rastanak privremen“.

On je rekao da nije slučajno nego po promislu Božjem da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se danas predaje zemlji u dan Hristovog vaskrsenja, jer je svaka nedjelja Dan Hristovog vaskrsenja.

Episkop je rekao da je mitropolit Amfilohije već u detinjstvu, što je tada bio izuzetak u vreme bezbožništva, kao dečak iz Morače svim srcem primio Hrista. Naveo je i da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobednik tog virusa, „ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje“.

Sahrani mitropolita prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je oko 11 sati stigao u podgorički Hram, gde se poklonio pred odrom preminulog mitropolita.

Sa Vučićem su došli i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević a Mandić je, kako javljaju „Vijesti“, nakon što je ušao u hram, ubrzo izašao.

Osim njega, prisutan je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, veliki broj poslanika u Skupštini Crne Gore, politički lideri, predstavnici i visoki funkcioneri svih crnogorskih gradova i opština, diplomatski predstavnici stranih država, kao i predstavnici institucija kulture Crne Gore i država regiona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.