U trendu

Posthumni muzej Envera Hodže postaje omladinski centar

„Piramidu Tirane“, gradjenu u spomen na nekadašnjeg komunističkog lidera Envera Hodžu kao njegov posthumni muzej razmera faraonskih za glavni grad Albanije, vlasti su počele da pretvaraju u omladinski centar.

Premijer Edi Rama je danas prisustvovao simboličnom početku radova kojima će zgrada iz 1988, od betona i stakla, u obliku spljoštene piramide obložene mermerom, sa 17.000 kvadratnih metara, biti radikalno pregradjena.

Ona je već bila i centar kulture, sedište privatne TV, kancelarijski prostor, tržni centar, noćni klub.

U vreme rata na Kosovu 1999. godine, tu je bio jedan od štabova NATO-a.

Po projektu holandskog arhitektonskoog biroa MVRDV, „Piramida“ će imati 18 sala za nastavu informacionih tehnologija, robotike i dizajna u okviru vanškolskog programa za srednjoškolce.

Izmenjen će biti i veći deo spoljašnjosti zgrade, uz izgradnju niza stepeništa do vrha „Piramide“.

Nisu objavljeni cena adaptacije zgrade i trajanje radova koje će sprovesti privatna Albansko-američka fondacija za razvoj.

Trećina zgrade iznajmljivaće se da bi se došlo do novca za njeno održavanje.

Bilo je i predloga da se zgrada preuredi za Nacionalnu bilbioteku, ili za pozorište, čak i da se tu useli Skupština Albanije, pošto je u blizini sedište Vlade.

Za Albance je „Piramida“ simbol omraženog komunističkog režima Hodže, te zamalo nije srušena pre nekoliko godina, u vreme vlade desnice, ali spasli su je aktivisti, navodeći da je treba tretirati kao deo albanske istorije, a ne kao simbol nekadašnjeg režima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.