U trendu

Prag: Potez Rusije korak ka daljoj eskalaciji u odnosima

PRAG – Odluka Rusije da stavi Češku na listu „neprijateljskih“ zemalja zajedno sa SAD i da ograniči broj lokalnih stanovnika koji mogu da budu zaposleni u češkoj ambasadi predsavlja korak dalje u eskalaciji u odnosima, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Pragu.

„Ovaj potez Rusije vidimo kao novi korak ka daljoj eskalaciji u odnosima ne samo sa Češkom već i sa celom Evropskom unijom i njenim saveznicima“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruska vlada zvanično je danas stavila Češku i Sjedinjene Američke Države na listu „neprijateljskih zemalja“ i saopštila da će protiv tih zemalja biti preduzete mere koje podrazumevaju da ambasada SAD u Moskvi više neće moći da zapošljava lokalno stanovništvo, dok će broj zaposlenih lokalnih radnika u češkoj ambasadi biti ograničen na 19.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je prošlog meseca zakon kojim se ograničava broj lokalnih stanovnika koji rade u stranim diplomatskim misijama i drugim službama i naredio vladi da sačini listu „neprijateljskih“ zemalja na koje će se te mere odnositi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.