Predsednica Hrvatske kritikovana zbog podrške predlogu za osnivanje komisije za Jasenovac

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Glavašević oštro je danas kritikovao predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović što je podržala predlog predsednika Hrvatskog helsinškog odbora, Ivana Zvonimira Čička za formiranje medjunarodne komisije za utvrdjivanje broja žrtava ustaškog logora u Jasenovcu, da bi se, kako je rekla, došlo do istine.

„Kolinda Grabar-Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se dogadjalo u Jasenovcu. Za utvrdjivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija“, napisao je Glavašević na Tviteru.

Ocenio je da „micanje Kolinde Grabar-Kitarović s Pantovčaka posle ove sramotne izjave, više nije pitanje izbora predsednika, nego narodnog oslobodjenja“.

Bivša premijera Jadranka Kosor ocenila je na Tviteru kao „neugodno“ to što se ponovo najavljuju komisije koje bi trebalo da utvrdjuju istine o prošlosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka, Dejan Jović napisao je da predsednica predlaže medjunarodnu komisiju koja bi utvrdila „šta se stvarno dogodilo u Jasenovcu“ tokom Drugog svetskog rata, i upitao kako bi to izgledalo da nemačka kancelarka to predloži za Aušvic.

Predsednica Hrvatske juče je u intervjuu za Hrvatski radio ocenila kao dobar predlog predsednika HHO Ivana Zvonimira Čička za formiranje medjunarodne komisije za utvrdjivanje broja žrtava ustaškog logora u Jasenovcu, koja bi, uz učešće stručnjaka iz Srbije, Hrvatske i sveta, utvrdila istinu o Jasenovcu.

Treba „da se tačno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo napred“, rekla je Grabar-Kitarović, koja od dolaska na mesto predsednice Hrvatske 2015. izbegava državne komemoracije u Jasenovcu.

Ona je u intervjuu rekla da je u Jasenovac dosad odlazila sama, jer je želela „u tišini da oda počast“ žrtvama, ali da poziva Srbe u Hrvatskoj i jevrejske organizacije, koje su i ove godine organizovale svoje komemoracije, na dogovor da iduće godine zajedno odu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike