Predsednica: Treba osuditi napade na manjine, ali i na hrvatski narod

Foto: Beta

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović napisala je u odgovoru predsedniku Srpskog narodnog veća (SNV) Miloradu Pupovcu da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netolerancije u hrvatskom društvu, ali je ocenila da je taj proces počeo mnogo pre formiranja aktuelne vlade desnog centra.

U opširnom pismu na šest stranica koje prenose danas hrvatski portali, Grabar-Kitarovićeva obrazlaže zašto smatra da je netolerancija porasla u vreme vlade levog centra premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije, posebno ističući njegovu izjavu u izbornoj noći „ili mi ili oni“.

Ona navodi da na retorici stvaranju ideoloških podela upravo istrajava bivši premijer i ističe da je njen program od početka „program zajedništva“.

„Isto tako želim istaknuti neprihvatljivost bilo kojeg zaoštravanja javnoga diskursa od drugih aktera na političkoj sceni. U tom smislu, posebno smatram potpuno neprihvatljivim uzvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, koji šteti nacionalnoj koheziji, državljanskom zajedništvu i interesima Republike Hrvatske“, napisala je predsednica koja dolazi iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Iako navodi da osudjuje pretnje i govor mržnje prema više javnih osoba i organizacija civilnog društva, ona je navela da među njima „i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vredjaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije“.

„Kao hrvatska predsednica dužna sam štititi dostojanstvo svih gradjana, svih manjina, ali verujem da ćete se složiti, i dostojanstvo hrvatskog naroda i vrednosti na kojima je stvorena hrvatska država“, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović u odgovoru Pupovcu.

Ona je navela da su uvrede doživele i osobe koje su samo zato što su kao hrvatski branitelji ili pripadnici drukčije političke opcije izražavali svoje mišljenje, pa je kao primer navela da je nedavno u Rijeci prolaznik člana njene uže porodice pljunuo i dobacio mu „Ustašo“.

„Onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vredjaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu“, naglasila je ona.

Iako je navela da podržava slobodu govora i umetničke slobode, uključujući i satiru, hrvatska predsednica je ocenila i da je nedeljnik „Novosti“, koje izdaje SNV, a finansira država, objavio „uvredljiv tekst“ u kom se izruguje hrvatska himna i upitala „nisu li i to događaji koji itekako stvaraju kontekst atmosfere netolerancije na koju opravdano upozoravate“.

Ona je u pismu ukazala i na to da „totalitarni manir“ o kojem govori Pupovac kada navodi neke primere nesnošljivosti nije samo fašistički i upitala zašto se izbegava osuda komunizma, iako je on „ne manje od fašizma nastao i održavao se raznim oblicima zločina i kršenja ljudskih prava, i to decenijama“.

Predsednica je napisala da želi da hrvatsko društvo na osnovu istinske snošljivosti, uvažavanja i otvorenosti prevlada podele koje ga opterećuju.Pupovac je u pismu predsednici i premijeru upozorio na porast atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj. U pismu je napisao da doživljava niz napada na ulici, gde ga vređaju da je četnik.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar