U trendu

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS o krizi u Albaniji

Politička kriza u Albaniji mora biti prevaziđena uz osećaj kolektivne odgovornosti i uz sveobuhvatni dijalog bez preduslova, izjavio je predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordž Cereteli.

„Uprkos prethodnim preporukama OEBS-a, svedoci smo povećane političke turbulencije u Albaniji, a nedavni događaji prete da političke kontroverze pretvore i u ustavnu krizu“, ocenio je on.

„Težina sadašnje situacije zahteva od političkih aktera u Albaniji da se uključe u sveobuhvatni dijalog bez preduslova i da sednu za sto u dobroj veri. Dijalog treba da ima za cilj da se izbegne štetna eskalacija krize i da se istovremeno pozabave legitimnim problemima ljudi“ – piše u saopštenju objavljenom u Kopenhagenu gde je sedište Parlamentarne skupštine OEBS.

Cereteli je ukazao da „dok se Albanija priprema da predsedava OEBS-om 2020. godine i čeka odluku Europskog saveta za otvaranje pregovora o pristupanju EU, neophodno je da svi ispune svoje odgovornosti koje su važne za strateške ciljeve Albanije koje deli velika većina albanskog društva“.

Parlamentarne skupštine OEBS-a je dodao da politički lideri moraju poštovati i pravni okvir Albanije.

„Parlamentarna skupština ostaje uverena da, uz neophodnu političku volju, albanski politički akteri poseduju sve veštine potrebne za pokretanje svoje zemlje napred i da OEBS-u pokažu najbolju stranu Albanije“, rekao je Džordž Cereteli.

Parlamentarna skupština OEBS će i dalje blisko pratiti razvoj događaja u Albaniji, uz osećanje odgovornosti prema ambicijama i željama njenih građana, piše na kraju saopštenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.