Prelazna vlada Crne Gore do kraja nedelje

Skupština Crne Gore trebalo bi da do kraja nedelje imenuje prelaznu vladu u koju će ući opozicija i koja će pripremiti parlamentarne izbore predvidjene za oktobar ove godine.

Parlamentarne partije usaglasile su tekst posebnog zakona (leks specijalisa) i dostavile ga u ponedeljak Skupštini.

Taj zakon je rezultat višemesečnih pregovora vlasti i opozicije o vraćanju poverenja u izbore i stvaranje uslova za fer glasanje.

Politički direktor vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzan Milošević ranije je najavio sednicu Skupštine za četvrtak.

Skupština bi trebalo da usvoji poseban zakon, imenuje prelaznu vladu, razreši dužnosti predsednika Skupštine Ranka Krivokapića, a na dnevnom redu bi trebalo da bude i premijerov predlog za nove članove Vlade.

Po sporazumu vlasti i opozicije koji je prethodio posebnom zakonu, opoziciji pripadaju ministarska mesta u Ministarstvu finansija, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, kao i u Ministarstvu poljoprivrede, te funkcije potpredsednika vlade i funkcije pomoćnika sa posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvete.

Opoziciji će pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i privrednim subjektima u državnom vlasništvu, kao i oko 150 mesta na administrativnom i savetničkom nivou.

Cilj ulaska opozicije u izvršnu vlast i javna preduzeća je kontrola izbornog procesa, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebi državnih resursa u izborne svrhe.

U pregovorima vlasti i opozicije nije učestvovao opozicioni Demokratski front koji se odlučio za proteste i bojkot Skupštine.

Front je najavio protest tokom sednice Skupštine na kojoj će biti imenovana prelazna vlada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.