U trendu

Premijer Crne Gore se izvinio zbog izjave u Potočarima

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izvinio se danas Majkama Srebrenice, zbog kako je rekao, „nejasno izrečene misli“.

Abazović je ranije danas na obeležavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici rekao da genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i da ga nisu počinile vojske nego politike. Kasnije je u izjavi novinarima pojasnio svoju izjavu rekavši da politike ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike.

„Oprostite, Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako delo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi“, napisao je Abazović na Tviteru.

Gradonačlenik Podgorice i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković izvinio se, kako je rekao, prijateljima u Bosni i Hercegovini zbog govora premijera Abazovića na komemoraciji u Potočarima u kome je istakao da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske, nego politike.

Poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković poručila je Abazoviću da treba da ga bude sram. Član izvršnog odbora Socijaldemokrata (SD) Crne Gore Miloš Mašković kazao je da ta partija „ne naziva džaba Abazovića slučajnim premijerom“

Izjavu Abazovića osudile su brojne javne ličnosti u Crnoj Gori.

Majke Srebrenice i Memorijalni centar Potočari reagovali na govor Abazovića, on se potom izvinio

Udruženje „Majke Srebrenice“ i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari ocenili su spornim obraćanje premijera Crne Gore Dritana Abazovića na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, navodeći da je „relativizovao sudski utvrdjene činjenice“ i pokušao da umanji zločin nad Bošnjacima.

Naveli su da je sporno to što je Abazović u svom govoru rekao u da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, te da ga nisu počinile vojske već politike“.

„Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bila sa nama u Potočarima. Medjutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima, jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude medjunarodnih sudova. Pročitajte ih,“ naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić napisao je na svom Tviter nalogu da je tek u ponoć 10. jula Memorijalni centar dobio spisak govornika, koji je bio u nadležnosti Organizacionog odbora.

„Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrdjenih činjenica na stotinu metara od mezarja,“ napisao je Suljagić.

Posle ovih reakcija, Abazović se izvinio „Majkama Srebrenice“ zbog, kako je naveo, nejasno izrečene misli.

„Oprostite ‘Majke Srebrenice’ na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako delo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi“, istakao je premijer Crne Gore.

Dodao je da je želeo reći da su „genocid počinile politike, jer one stvaraju zlo“.

Udruženje „Majke Srebrenice“ zatražile da se Abazović izvini svim žrtvama genocida u Srebrenici.

„Naša deca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mesta za relativizaciju zločina“, navedeno je iz ovog udruženja.

U Crnoj Gori osude na izjavu premijera Abazovića u Potočarima

Gradonačlelnik Podgorice i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković izvinio se, kako je rekao, prijateljima u Bosni i Hercegovini zbog govora premijera Dritana Abazovića na komemoraciji u Potočarima u kojem je istakao da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske, nego politike.

„U znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, položili smo venac na spomenik u parku na Pobrežju. Da se više nikada i nikome ne ponovi“, napisao je Vuković na Tviteru.

Poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković poručila je Abazoviću da treba da ga bude sram.

Član izvršnog odbora Socijaldemokrata (SD) Crne Gore Miloš Mašković kazao je da ta partija „ne naziva džaba Abazovića slučajnim premijerom“.

„Baš tako slučajno se danas našao u Srebrenici gde je negirao genocid koji predstavlja poraz čovečanstva koji i posle 27 godina ne prestaje da boli. Za ove reči nema opravdanja i nema nespretnih formulacija. Ovo nije stav gradjana Crne Gore“, naglasio je Mašković.

Preostaje, kako je rekao, da se nadamo da će nam narod Bosne i Hercegovine oprostiti.

Izjavu Abazovića osudile su brojne javne ličnosti u Crnoj Gori.

Premijer Crne Gore rekao je u Potočarima da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara“.

„Na ovom mestu 11. jula 1995. godine je ubijeno čovečanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I današnje simbolično obeležavanje je samo sećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živeli ovde, ne samo oni koji su živeli u okolini, već i oni za koje se mislio da su došli da pomognu, a zapravo ništa nisu uspeli značajno da urade“, naglasio je Abazović.

On je upozorio da i dalje na Balkanu „živi duh mržnje, razdora i podela, koji se ne manifestuje ratnim dešavanjima, već politikama koji se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.