U trendu

Presuda Crne Gore protiv Srba: Otvara se nova mračna stranica obračuna

Počinje završna epizoda sapunske serije koju je priredio režim u Crnoj Gori u pokušaju da se obračuna sa srpskim narodom, ali i sa Rusijom. Okončava se proces optuženim srpskim državljanima, Srbima iz Crne Gore i dvojici ruskih državljana koji su optuženi za navodni pokušaj državnog udara tokom izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016.

Dan uoči izricanja presude optuženima u aferi „Državni udar“ u Podgorici, u Beogradu je održana konferencija za novinare članova Međunarodnog odbora za odbranu optuženih, na kojoj su učestvovali Aleksandar Raković, Čedomir Antić, Igor Vuković i Matija Bećković.

Raković je istakao da je režim crnogorskih separatista konvertitski po svojoj prirodi:

„To su sve nekada bili Srbi, isto kao i mi i oni imaju prirodnu potrebu, psihološku i sociološku, da iz svog uma potpuno istrebe svako srpstvo. Da pokažu da su prelomili onako kako je nekada prelomio Ante Starčević i onako kako je nekada prelomio Sekula Drljević. Režim Mila Đukanovića se oslanja na srbofobnu hrvatsku pravašku ideologiju, koju je u 19. veku razvio Ante Starčević. Kao što je Starčević ’otac domovine‘, kako ga zovu, i Đukanović je u decembru 2019. izjavio da treba razvijati crnogorski ’domovinski‘ identitet. To niko pre njega nikada nije rekao. On je jasno pokazao da mora da dokazuje svoj novi identitet, koji će biti sve, samo ne srpski — biće srbofoban, biće antisrpski“, smatra Raković.

Stoga, ističe on, presuda u Podgorici neće biti samo obračun sa Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Mihailom Čađenovićem, koji su, uz ostale Srbe, optuženi u aferi „Državni udar“, već sa srpskim narodom i sa srpstvom u Crnoj Gori.

Presudom u aferi navodnog državnog udara crnogorski režim upire prst u celinu srpskog naroda kao dežurnog krivca na Balkanu, a za idući korak režima Mila Đukanovića Raković predviđa obračun crnogorskih vlasti sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Šta god da se sutra dogodi, Andrija Mandić, Milan Knežević i ostali kojima će biti izrečene presude, naši su heroji i naši mučenici, kojima ćemo i sutra i ubuduće davati svaku podršku. Poruka koju oni znaju, a koju ćemo ponoviti, jeste da ih nikada nećemo ostaviti na cedilu“, zaključio je Raković.

Kada je pre dve godine osnovan međunarodni odbor za odbranu Andrije Mandića i drugih političkih predstavnika u Crnoj Gori, nismo ni slutili koliko će Srba biti optuženo u Crnoj Gori i da će biti žrtve ovakve vrste procesa, kaže Čedomir Antić.

„Svako ko je imao prilike da se upozna sa procesom, zna da je to izrugivanje pravdi. Na preko 200 ročišta tužilac Katnić i sudija Mugoša pokušali su da grupu običnog sveta spoje sa grupom opskurnih svedoka. Na kraju su svi oni spojeni sa političkim predstavnicima srpskog naroda“, ističe Antić.

Proces, prema njegovim rečima, nije bio ni fer niti korektan, postoje indicije da su optuženi mučeni u pritvoru, a nečuveno je da je optuženima nuđeno da budu oslobođeni optužbi ako pristanu na saradnju i optuže ostale umešane u Ruskoj Federaciji za zaveru protiv crnogorskih vlasti.

Pritom, krunski svedok koji je izneo određene optužbe kasnije, kada je pobegao iz Crne Gore, opovrgao ih je.

„Očekujemo da ono što će se sutra desiti bude nastavak pravne kalvarije srpskog naroda u Crnoj Gori“, naglašava Antić i dodaje da je crnogorski režim od 2001, kada je shvatio da je Srbija na putu demokratizacije i da ne može više na konto navodnog sukoba sa Miloševićem da dobija podršku za separatistički projekat, radio na sistematskom obespravljivanju srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Srpski narod je prihvatio sve, prihvatio je referendum i ono što je posle toga proizašlo i dobio je potpunu negaciju svojih manjinskih, a sada vidimo i ljudskih prava“, konstatuje on.

Crna Gora, kao i socijalistička Jugoslavija u periodu pre nego što je postala međunarodno priznata, koristi priliku da se pre nego što postane članica EU i pravna država obračuna sa srpskim narodom, rekao je Matija Bećković.

„U tom poduhvatu nije jedina i ona koristi tu jednu pojavu obračunavanja sa Srbima na širem planu. Takvih suđenja je bilo i ranije, ali ne sećam se da je neko ko je optužen za najteža krivična dela taj koji sudi drugima“, kaže Bećković.

U aferi „Državni udar“ grupa srpskih političara iz Crne Gore — Andrija Mandić, Milan Knežević i vozač Andrije Mandića Mihailo Čađenović, zajedno sa grupom srpskih državljana, među kojima se nalazi i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić, uz dvojicu ruskih državljana, navodnih pripadnika ruskih specijalnih službi, optuženi su da su planirali državni udar neposredno nakon održavanja izbora u Crnoj Gori 8. oktobra 2016. godine.

(Sputnjik)

7 komentara
 1. Milan

  Gde si šiptar?

 2. Marko

  U izjavama ovog nadriistoricara Rakovica nema nista osim zlobe ,zluradosti i frustracije koju u njemu izaziva jedna drzava koja nije po njegovom cetnicko-nacionalistickom ukusu.Tragicno je i pogubno za svaki narod ako ga ovakvi brane i sa ovakvom retorikom koja je umesto cinjenica vodjena mrznjom prema drugim narodima koji nisu po njegovom ukusu.Od ovakvih nijedan narod nikada nije imao nista dobro ,naprotiv .Interse Srba i njihova prava ,ma gde oni bili, ne mogu zastupati i braniti ovakvi ljudi u sta smo se ,nazalost,uz velike zrtve dosta puta u proslosti uverili.

 3. Anonimni

  Svaki komentar je za pohvalu,

 4. Radovan

  Negiranjem svega sto je pozitivno u Crnoj Gori i kukajuci nad sudbinom Srba ,ove cetiri narikace samo pokazuju do koje mere zavist moze iskvariti ljude.Oni ne mogu da oproste crnogorskoj drzavi sto posle odvajanja nije propala vec naprotiv napredovala.Umesto da se zalazu za sto bolje odnose izmedju dve ,po svemu bliske i prijateljske zemlje, oni unose seme razdora .Sva sreca sto su oni beznacajni da bi mogli nesto ozbiljno narusiti ali ostavljaju ruznu sliku o sebi i o svom angazovanju na stvaranju razdora.

  1. Milan

   Idi čitaj crnogorsko smeće od novina

 5. Anonimni

  Milan Svojim cestim istupima, srpski nacionalista Aleksandar Rakovic, pokusava da preuzme primat od Seselja i njemu slicnih ,blateci na prostacki i primitivan nacin Crnu Goru i njene gradjane.Shvatio je da se od nacionalizma moze bolje ziveti nego od njegove istorijske nauke koja mu bas i ne ide jer su ozbiljni istoricari prepoznali njegove providne falsifikate.

 6. Anonimni

  Ova cetvorka ,koja svojom nacionalistcko-cetnickom retorikom blati pre svega Srbe i srpski narod pokusavajuci da negira sve ono sto su gole cinjenice,bruka su za sredinu u kojoj zive od blacenja drugih i stvarajuci klimu mrznje prema svima koji po njihovom misljenju moraju biti Srbi hteli to oni ili ne.Cudna bratija kakve smo u proslosti nazalost imali i koja nas je skupo kostala.

Napišite komentar