U trendu

Prijatelji životinja pozdravljaju zabranu petardi u Hrvatskoj

Udruženje „Prijatelji životinja“ izrazilo je danas zadovoljstvo što je Hrvatski sabor zabranio petarde i petarde povezane u redenike.

Udruženje je istaklo da su to tek prvi koraci prema većoj sigurnosti ljudi i životinja, prenela je agencija HINA.

Sabor je izmenio Zakon o eksplozivnim materijama i proizvodnji i prometu oružja čime su zabranjene petarde i redenici kategorija F2 i F3.

„Prijatelji životinja“ žale što nisu prihvaćeni amandmani opozicije da se upotreba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo od 31. decembra do 1. januara, dakle samo u vreme dočeka Nove godine, a da u sva ostala vremena bude zabranjena.

Predsednik tog udruženja, Luka Oman, podsetio je da već osam godina traje kampanja za zabranu svih vrsta petardi, istakavši da su srećni zbog današnje odluke Sabora.

Zahvalni su Saboru i Ministarstvu unutrašnjih poslova što su uvažili apele udrućenja, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak „terora petardama“.

Udruženje smatra nelogičnom aktuelnu dozvolu upotrebe pirotehnike od 27. do 30. decembra jer se tih dana ništa ne slavi, a praskovi pirotehničkih sredstava plaše ljude i životinje i često izazivaju ozlede ruke, šake ili oka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.