U trendu

Profesor Halcel: Srpska vlada napušta evropsku budućnost, brine me okretanje 'srpskom svetu'

Profesor na Institutu za spoljnu politiku „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu dr Majkl Halcel ocenio je da sadašnja srpska vlada napušta evropsku budućnost i uz podršku Rusije okreće se „srpskom svetu“.

Halcel, koji je od 1994. do 2005. bio Bajdenov savetnik za evropsku politiku, kazao da ga brine politika Srbije u region, navodeći da je reč o opasnom konceptu koji oživljava projekat „Velike Srbije“ koji je Zapadni Balkan pre tri decenije uvukao u krvave i katastrofalne ratove.

„Nedavna pojava nekoliko „non pejpera“ koje nude ultranacionalističke nadrilekove za probleme u regionu samo su otežale situaciju. Ovi „non pejperi“ koji preporučuju stvaranje „Velike Srbije“, „Velike Hrvatske“ i „Velike Albanije“ trebali bi biti automatski odbačeni“, kazao je on za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, ostanak na funkciji crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je relativizovao genocid u Srebrenici, bilo bi posebno negativno prihvaćeno od Bajdenove administracije, koja je ljudska prava stavila u prvi plan svojih prioriteta.

„Prvi put u istoriji predsednik Sjedinjenih Američkih Država je osoba koja dobro poznaje Balkan. Predsednik Bajden, kao i svi drugi pristojni ljudi, bio je zgrožen genocidom u Srebrenici 1995. Siguran sam da on neće saradjivati sa vladom koja u svom kabinetu ima člana koji poriče genocid u Srebrenici“, naveo je on.

Crnogorski parlament će najvjerovatnije 11. maja raspravljati o razrešenju Laposavića nakon što je to tražio premijer Zdravko Krivokapić. Leposavić odbija da podnese ostavku, a vladajuća većina je protiv njegove smene osim URA Dritana Abazovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.