Prognanici iz Drugog svetskog rata traže odštetu od Nemačke

LJUBLJANA – Slovenačka društva prognanih i izbeglih u Drugom svetskom ratu smatraju da Nemačka, koja je od 1941. do 1945. okupirala većinu tadašnje Dravske banovine, duguje žrtvama i njihovim naslednicima 50 milijardi evra za ratnu štetu, ali da bi ih morala obeštetiti sa barem tri milijarde evra, preneli su danas slovenački mediji.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Društva slovenačkih prognanika i izbeglica 1941-1945., ratni zločini ne zastarevaju i zato Nemačka Sloveniji još uvek duguje oko 50 milijardi evra ratne odštete.

Oni su dodali da bi im barem trebalo da bude isplaćena simbolična odšteta od tri milijarde i pozvali slovenačku vladu da se na tome angažuje.

Predsednica Društva slovenačkih prognanika Ivica Žnidaršič rekla je da u Sloveniji još uvek živi oko 9.500 prognanika i izbeglica iz tog vremena kojima bi trebalo da se isplati po 6.000 evra iako im je država priznala samo minimalne simbolične odštetne rente, prenosi Hina.

Prema njenim rečima, okupatori su u vreme Drugog svetskog rata sa slovenačke teritorije proterali 63.000 među kojima 20.000 dece.

To društvo se već godinama bori za dobijanje odšteta i reparacija od Nemačke i odbija teoriju prema kojoj su reparacije bile posredno nadoknađene u vidu ekonomske pomoći zapadne Nemačke bivšoj SFRJ tzv. sporazumom Tito-Brant jer se on odnosio na ekonomsku pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.