U trendu

Projekat GS S o poboljšanju spremnosti za hitne intervencije

SARAJEVO – U Sarajevu je premijerno predstavljen projekat „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“, koji treba da podigne svest ljudi kako treba da se ponašaju u slučaju velikih prirodnih katastrofa, ali i doprinese širenju volonterizma.
Projekat će trajati 21 mesec i vredan je 375.712,48 evra, saopštila je danas Gorska služba spasavanja Srbije.

Spasilac Gorske službe Branislav Ćurčin rekao je da su zahvaljujući projektu već nabavljene motorne sanke, kvad vozilo, prikolica za povređene, kao i deo medicinske opreme.

„To će nam značajno olašati funkcionisanje u budućnosti. Takođe, zajedničke obuke koje ćemo sprovoditi sa kolegama iz Bosne doprineće da budemo spremniji za svaku eventualnu vanrednu situaciju u budućnosti“, poručio je Ćurčin.

Dijana Rađo iz Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo istakla je značaj zajedničkog delovanja u pograničnoj oblasti, kao i važnost dobro obučenih spasilaca u oblastima spasavanja iz voda, kao i sa planina.

Gorske službe spasavanja iz republika bivše Jugoslavije već 10 godina intenzivno sarađuju, naveo je Dženadin Veladžić iz Gorske službe spasavanja Federacije BiH i izrazio nadu da će ovaj projekat pomoći da se saradnja podigne na viši nivo.

Senad Kovačević iz Civilne zaštite Opštine Hadžići rekao je da bi Gorske službe spasavanja trebalo da budu više prepoznate u sistemu civilne zaštite, dok je Adnan Osmanović iz Gorske službe spasavanja distrikt Brčko dodao da će zajednička saradnja podići i svest u javnosti o pitanjima civilne zaštite.

Nenad Lečić iz planinarskog udruženja „Tara“ naveo je da je već nabavljena oprema za Planinarski dom u Rastištu, te da su zahvaljujući tome uslovi za boravak podignuti na viši nivo.

Projektne aktivnosti biće realizovane u Zlatiborskom okrugu, kao i u Bosni i Hercegovini, i to u Brčkom, Foči, Orašju, Bjeljini, Sarajevu, Trnovu, Hadžićima…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar