U trendu

Protest novinara u Sarajevu, traže izmenu zakona

SARAJEVO – Novinari, koji su se okupili danas ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo u Sarajevu, u protestu zbog ugroženosti ove profesije, saglasni su da situacija nikada nije bila gora kada je u pitanju njihov rad.

Povod za protest je prvenstveno napad na redakciju portala Radiosarajevo, ali to, međutim, nije jedini slučaj.

Najnoviji slučaj desio se jutros, kada su u Sarajevu osvanuli uvredljivi grafiti „Novinari crvi“ i „Giornalisti terroristi“.

Novinari, naime, ističu da su svakodnevno izloženi pritiscima, uz dodatni i veliki problem, koji je finansijske prirode.

Novinari traže izmene Zakona o krivičnom postupku, da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice, da se na neki način stane u zaštitu profesije i da se omogući neometani rad novinara.

Novinar Zija Dizdarević je rekao da su novinari uvek imali problema, a da je ovo, kako je kazao, jedna nova dimenzija, nova cenzura, prisilna cenzura, jer se sada od novinara traži da skidaju tekstove koje su već napisali pod pretnjom fizičkog napada.

„Šta bi tek bilo novinarama u ovom gradu i u ovoj zemlji da ovde nema toliki broj međunarodnih organizacija i ambasada“, rekao je Dizdarević, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Faruk Vele, član uređivačkog kolegija portala Radiosarajevo, zahvalio je kolegama zbog pružene podrške.

„Znate svi šta se desilo. Napad na portal je samo povod, ne i razlog našeg okupljanja. Ovde smo da iskažemo podršku svim kolegama, u Mostaru, Banjaluci, Sarajevu, bilo gde u BiH. Pružamo podršku Vladi Kovačeviću, Gordani Katani, svi su oni proteklih meseci bili žrtve napada. Ono što mi tražimo jeste izmena Zakona o krivičnom postupku i da se konačno na pravi način reši ovaj problem“, rekao je Vele.

Okupljeni novinari su krenuli prema Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Nakon toga će nastaviti do zgrade Parlamentarne skupštinu BiH.

Ovim protestom novinari šalju jasnu poruku da se što pre zaustave napadi na njih i da se svaki napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

Protestu prisustvuje i Senad Šepić, predsednik Nezavisnog bloka i bivši parlamentarac.

On kaže da je tu kao građanin i da ga čudi što nema političara i parlamentaraca.

„Treba ozbiljno pristupiti izradi zakona kako bi se zaštitili novinari. Ono što je zastrašujuće je to što je oko 50 ozbiljnih napada na novinare zastarelo. Ukoliko se nešto ne uradi bojim se da će biti još gore“, rekao je Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara, preneo je sarajevski portal Avaz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.