U trendu

Protest opozicije ispred RTRS: Trivić je pobedila Dodika, traži se smena rukovodstva RTRS-a

U Banjaluci je večeras ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) održan protest opozicionih stranaka, sa kojeg su poručili da se na proteklim izborima 2. oktobra desila „izborna kradja“ i da je Jelena Trivić (PDP) pobedila Milorada Dodika (SNSD) u trci za predsednika RS.

Osim toga zatražili su od RTRS da kao Javni servis RS, koji finansiraju svi gradjani ovog bh. entiteta, počnu objektivno da izveštavaju.

Zatražili su i smenu direktora i glavnog i odgovornog urednika RTRS-a.

Okupljeni gradjani skandirali su „Jelena, Jelena…“ i „Mile lopove“.

„Ja nisam došla ovde da kukam, da plačem, da tugujem za nečim, jer nemam za čim. Ja sam zajedno s vama pobedila, a oni su tu pobedu oteli, jer su banda“, rekla je Trivić, obraćajući se okupljenim pristalicama opozicije.

Dodala je da „neće priznati pobedu“ Dodiku, ocenivši da se opozicija bori protiv „organizovane, sistemske, mafijaške hobotnice“, kojoj je pomogao i deo medjunarodne zajednice u BiH.

„Posle sramne sednice Centralne izborne komisije u BH (CIK) pokazali su da se u ovoj sramnoj zemlji sve može kupiti, ali ne mogu kupiti nas. To je lažna, ukradena pobeda koju mogu okačiti mačku o rep“, istakla je Trivić.

Najavila je da će ih na to svaki dan podsećati i ocenila da oni koji su „pokrali izbore možda neće dočekati četiri godine mandata“.

„Čemu izlaziti na izbore, ako će nas opet krasti“, istakla je Trivić.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je RTRS „fabrika laži“, a da su na vlasti u RS „lopovi“.

Predstavnici opozicije u RS istakli su da neće odustati od utvrdjivanja odgovornosti za one koji su organizovali i počinili, kako su naveli, izbornu kradju.

Zatražili su i odgovornost pravosudnih institucija u BiH, za koje su naglasili da su pod političkim uticajem i da nisu reagovali niti su kaznili odgovorne za „kradju izbora“.

Zamenik predsednika SDS Milan Radović ocenio je da će se „režim sam urušiti, jer je zasnovan, ne na istini, već na kradji glasova“.

Tokom Radovićevog govora jedan muškarac je na binu izašao sa slikama haških osudjenika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali je ubrzo sklonjen sa bine.

Večerašnji protest ispred RTRS-a organizovali su SDS, PDP i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

CIK je danas proglasila zvanične rezultate opštih izbora u BiH za sve nivoe vlasti, a medju njima i one prema kojima je posle ponovnog brojanja glasova na izborima za predsednika RS pobedio Milorad Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar