U trendu

Protest u Budvi, ambasador Srbije odustao od polaganja cveća

Grupa gradjana sa crnogorskim zastavama i obeležjima okupila se jutros u Budvi ispred ulaza u Stari grad, kako bi sprečili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi venac na spomen ploču „srpskim oslobodiocima“, prenose mediji.

Božović, kako je „Vijestima“ potvrdjeno, neće položiti venac na sporno obeležje, a ne zna se zašto je odustao od ranije najave da položi cveće na spomen ploču na budvanskim zidinama.

Gradjani su pevali crnogorsku himnu, pesme Krstu Popoviću, skandirali „e viva Montenegro“, „nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora“.

Jedna od okupljenih Darinka Ljubiša kazala je, kako prenosi Pobjeda, da je „ovo gradjanski bunt“.

Ona je pozvala nadležne da uklone ploču srpskim oslobodiocima.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: „Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“.

Iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša „Pokolenja, djela sude…“

Gradonačelnik Budve Marko Carević prilikom polaganja venca pre tri dana je kazao da su se okupili da još jednom odaju počast herojima koji su upisani zlatnim slovima u istoriju srpskog naroda i grada Budve.

On je tada okupljene pozdravio sa „Pomaže Bog“ a oni su njemu odgovorili „Bog ti pomogao“, što je naišlo na osudu dela javnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar