U trendu

Prva sednica nove vlade Grčke: Novi model vladanja

Na prvoj sednici nove vlade Grčke, sastavljene posle izbora na kojima je u nedelju pobedila stranka umerene desnice Nova demokratija, premijer Kirijakos Micotakis je širi sastav svog kabineta obavestio o, kako je rekao, novom modelu vladanja, uz 12 prioriteta.

„Imam apsolutno poverenje u našu sposobnost da promenimo Grčku“, rekao im je premijer, prenele su RTV stanice u direktnom prenosu.

Novina u radu vlade je odredjena nizom osnovnih principa, medju kojima je prvi jedinstven mehanizam za praćenje i kontinuiranu koordinaciju ministara i drugog osoblja radi sprovodjenja vladinog programa.

Slede principi ocenjivanja efikasnosti vlade u postizanju očekivanih rezultata, zatim korišćenje medjunarodnih modela merenja efikasnosti i opipljivih rezultata u društvu i ekonomiji, stalno obaveštavanje javnosti o radu vlade uz „apsolutnu transparentnost“.

Ministri su dobili niz zadataka, medju kojima je prvi izrada godišnjih planova sprovodjenja vladine politike u svakom ministarstvu, na osnovu budžeta.

Ostali hitni zadaci ministara su godišnje zakonodavno i regulatorno programiranje, godišnje planiranje zapošljavanja, godišnji izveštaj o zakonodavnoj aktivnosti.

Priprema nacrta zakona od sada će se, na predlog ministara, obavljati u novom Generalnom sekretarijatu Vlade za pitanja zakonodavstva i parlamentarna pitanja.

Ministri su obavezni i da sastavljaju analize uticaja svoje politike tokom njenog sprovodjenja.

Posebno poglavlje u radu nove vlade Grčke je „Izbegavanje sukoba interesa“.

To obuhvata „drastično ograničenje broja prerasporedjenih službenika i savetnika“, „zabranu zapošljavanja rodjaka članova vlade prvog i drugog stepena“, „zabranu svim članovima vlade i njihovim saradnicima bilo kakve profesionalne i poslovne aktivnosti van vlade“.

Svim članovima vlade, njihovim saradnicima, supružnicima i njihovoj deci zabranjeno je i zaključivanje bilo kakvih ugovora s državnim sektorom.

Formirano je novo telo, Predsedništvo vlade čiji su zadaci podrška radu ministarstava, koordiniranje i praćenje rada vlade, podrška zakonodavnom radu i koordinacija ministarstava koja će saradjivati u srodnim, povezanim aktivnostima.

Jednu grupu srodnih i povezanih aktivnosti čine: zaštita gradjana (unutrašnji poslovi), pravosudje, spoljni poslovi, odbrana, zatim prosveta i verska pitanja – što je u Grčkoj u jednom resoru, i zdravstvo.

Druga grupa su ministarstva za finansije, za razvoj i investicije, za razvoj sela i hranu (ministarstvo poljoprivrede), za rad i socijalna pitanja, za politiku prema ostrvima i za pomorstvo, zatim za turizam, kulturu i sport – što je u Grčkoj u istom sektoru, za infrastruktura i transport, za životnu sredinu i energetiku.

Premijer Micotakis će program svoje vlade tek obrazložiti u skupštini koja se konstituiše u novom sastavu posle izbora, a najavio je da će mu prioriteti biti privreda, socijalno osiguranje i penzije, pravosudje, prosveta i zdravstvo, s ciljem da „izgradi osećanje jedinstva i društveni mir“ – što je oboje razoreno tokom deset godina finansijske krize u Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.