U trendu

Puhovski: Kitarović nije rekla mnogo toga što je trebalo

ZAGREB – Politički analitičar Žarko Puhovski komentarisao je današnje obraćanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović i istakao da ona tom prilikom nije spomenula mnogo toga što je trebalo i da je izbegla da govori o bilo čemu negativnom, što nije dobra poruka.

Grabar Kitarović je danas zvanično objavila kandidaturu za drugi mandat predsednice, a umesto onoga što je tom prilikom rekla, Puhovskom je značajnije ono što nije rekla.

„Nije govorila ništa o hrvatskim institucijama, niti o Evropskoj uniji, nije se dotakla spoljne politike, a osim što je spomenula Andreja Plenkovića nije govorila ni o HDZ-u. Dalje, nije uopšte spomenula teme kao što su ljudska prava, prava manjina, odnosi sa susedima…“, rekao je Puhovski za Večernji list.

Puhovski kaže da je ipak iza nje jedan mandat i da je trebalo da prizna da nije uspela da ostvari sve što je obećala i trebalo je, smatra, ovu priliku da iskoristi i objasni koji je razlog tome.

„Mogla je reći da se ipak ne mogu svi problemi rešiti s Pantovčaka, da za neke stvari treba više vremena…“, kaže Puhovski.

Dodaje da je predsednica javnosti trebalo da saošti zašto se toliko dugo čekalo na objavu njene kandidature.

„A, ono što najviše u celoj priči nedostaje je – konkretan program“, kaže Puhovski, uporedivši Grabar Kitarović u tom segmentu sa njenim protivkandidatom Zoranom Milanovićem, za kojeg kaže da je :uštedeo na programu tako što je u prvi plan istakao svoj karakter“.

Pema njegovim rečima, predsednički kandidat, pevac, Miroslav Škoro, se kao pravi amater u politici jedini ozbiljno pripremio i predstavio program, iako lično smatra da taj program nije dobar.

Puhovski kaže da je Grabar-Kitarović u svom govoru zapravo ponavljala ono što je već govorila poslednjih mesec dana.

„To su sve opšti pojmovi poput ljubavi, vere, patriotizma…“, kaže Puhovski, koji smatra da je i njen slogan „Zato što verujem u Hrvatsku“ pomalo nespretan.

Primećuje da je Grabar Kitarović u govoru nekoliko puta pomešala veru u Hrvatsku s verom u religijskom smislu i ističe da za predsednicu nije baš preporučljivo da se stavlja u red radikalnih vernika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.