U trendu

Quo vadis Balkan: Lošija politička klima u regionu

ZAGREB – Politička klima u regionu je sve lošija, političko pomirenje nije ni započeto, a poverenje je na veoma niskom nivou, ocenjeno je danas na plenumu „Quo vadis Balkan?“.

Plenum se drugi dan održava u Zagrebu u organizaciji dva centra iz Hrvatske i Crne gore, kao i Regionalne akademije za razvoj demokratije (AĐ) iz Novog Sada, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

Zagrebački plenum, kako se navodi u saopštenju, ima za cilj osnaživanje progresivnih snaga u regionu, kroz razgovore o modalitetima odgovora na rastući desni ekstremizam, krizu demokratije i prepreke demokratizaciji zemalja regiona.

Na skupu je poručeno da je u regionu istorija postala opasno oružje i način da se „manipulacijama i izvrtanjem činjenica političke elite održe na vlasti“.

Kako je istaknuto, osnovni razlog zbog kog političke elite ne žele da rade na pomirenju i izgradnji pomirenja, jeste taj što „žive od prošlosti, izazivanja sukoba i zbog toga im sadašnje stanje savršeno odgovara“.

Učesnici su poručili da je neophodno prepoznati i podržati one koji su spremni na različitu vrstu politike, izgradnju boljih odnosa u regionu, suočavanje sa prošlošću i pomirenje.
Zagrebački plenum okupiće 50 domaćih, regionalnih i međunarodnih stručnjaka, zvaničnika, poslanika u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, diplomate, istoričare…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar