U trendu

Radev: Podržavamo Severnu Makedoniju, ali ne bezrezervno

SOFIJA – Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlje podržava Severnu Makedoniju, ali ne bezuslovno i bezrezervno.

Prema pisanju portala A1on, Rudev je na sastanku sa ambasadorima i stalnim predstavnicima diplomatske mreže Bugarske u inostranstvu rekao da se bilateralni odnosi između Skoplja i Sofije dobro razvijaju, te da se prevazilaze zamrznuti konflikti i konfrontacije iz prošlosti.

„Potpisani Sporazum o dobrosusedstvu praktično je otključao vrata Severnoj Makedoniji ka NATO i EU. Bugarska mora da bude i jeste država koja najviše podržava Severnu Makedoniju, to je naša dužnost prema našoj braći u toj zemlji, ali jasno je da ta podrška nije bezuslovna i bezrezervna. Treba da budemo iskreni i jasni da postavimo naše crvene linije“, istakao je Radev.

Prema njegovim rečima, ukoliko se makedonska strana zalaže za EU ona mora da gradi dobrosusedske odnose.

„Imamo još posla u vezi udžbenika, knjiga, medija, izdavaštva i televizije kako bi se očistilo sve ono što nas udaljava jedne od drugih. Lične emocije ne pomažu u tome. Potreban je veći angažman institucija“, dodao je on.

Dodatna prilika za učvršćivanje odnosa je dolazak predsednika Sevene Makedonije Steve Pendarovskog u Sofiju, koja se najavljuje za septembar, zaključuje Radev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.