U trendu

Radman oštro odgovorio Komšiću zbog poređenja sa Vulinom

ZAGREB – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grllić Radman, kojeg je ranije predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić nazvao „hrvatskim Vulinom“, poručio mu je da je u strahu da će reformama u toj zemlji izgubiti položaj i da još uvek, kako je naveo, ne shvata da u BiH ne zastupa Hrvate.

Grlić Radman je, naime, prvo pozvao Komšića da podnese ostavku, a onda je mu je predsedavajući Predsedništva BH poručio:

„Grlic Radman je hrvatski Vulin. Ima tu poziciju u Hrvatskoj kao što Vulin ima kod Vučića i nije moje da dalje ulazim u komentare takvih gluposti“.

Grlic Radman je rekao da kao šef diplomatije zemlje supotpisnice Dejtonskog sporazuma insistira na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH, koji propisuje „konstitutivnost tri ravnopravna naroda i ostalih gradana“.

„I, zbog te činjenice, mene kao legalistu, Komšić uporeduje s osobom (Vulinom) koja ima zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku – zemlju clanicu EU i NATO-a. Ali, to više govori o Komšicu nego o meni“, kazao je Grlić Radman i dođao:

„Njegov strah od gubitka položaja, nužnom promenom Izbornog zakona koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti, a osigurala ravnopravnost i ustavnu konstitutivnost, sve je vidljiviji“, naglasio je hrvatski ministar, prenela je Hina.

Agencija navodi da je „srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poznat po, kako navode, iznošenju ekstremistickih stavova, ukljucujuci ideju o uspostavljanju „srpskog sveta“.

Grlić Radman je istakao da Komšić i dalje ne shvata da u tročlanom BiH predsedništvu ne zastupa hrvatski narod, iako se tako predstavlja.

„Njega na to mesto nije izabrao hrvatski narod. Komšiceva percepcija demokratije ne odgovara duhu vremena. A, njegove pretnje posledicama visokom predstavniku, potvrduju tu činjenicu“, kaže Grlić Radman.

Komšic je ranijekritikovao Šmita tvrdeći da je stao na stranu HDZ-a BiH, odnosno da zagovara nove etnicke podele.

BiH treba „funkcionalna rešenja, a ne probleme“, naglasio je Grlić Radman.

„Komšic ima pravo na drugacije mišljenje, ali nema pravo da izigrava Ustav i Dejtonski sporazum dok god je on na snazi. Jer, Dejtonski sporazum je međunarodno pravo. To su temelji medunarodnog poretka i demokratskog sistema“, poručioje hrvatski šef diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.