U trendu

Radnici obezbeđenja Centra za azil krijumčarili migrante?

LJUBLJANA – Slovenačka policija istražuje prijave o nepravilnosti u radu radnika privatnog obezbeđenja prema tražiocima azila u centru Vič u Ljubljani, potvrdila je Služba za migrante slovenačke vlade.

U ovom centru je smešteneo 167 tražioca azila, oko polovina ukupnog broja u Sloveniji.

Policija, kako se navodi, podneta je u julu, a pretkrivični postupak protiv više osoba vodi okružno tužilaštvo u Ljubljani.

Ljubljanski list „Dnevnik“ prenosi da je jedan od migranata noću primetio da pripadnici obezbeđenja firme Galekom, navodno uz novčanu naknadu, puštaju pojedine izbeglice i tražioce azila da izađu iz centra i uđu u automobile koji su ih čekali na ulici.

Pretpostavlja se da veći deo uhvaćenih migranata u Sloveniji koji policiji prilikom privođenja izreknu nameru da službeno zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji, zapravo žele da nastave prema nekoj od zemalja u zapadnoj ili srednjoj Evropi i ljubljanski azilantski centar im je privremena stanica, prenosi Hina.

Sumnje da je u pomenutom prihvatnom centru bilo nehumanog postupanja prema migrantima, ali i „organiziranog krijumčarenja ljudi“, iznele su danas na konferenciji za novinare i nevladine organizacije „Boj za svobodo“ i „Infokolpa“, javljaju slovenački mediji.

Migranti i izbeglice više meseci borave u malim sobama u kojima je smešteno po sedam ljudi, imaju minimalnu zdravstvenu zaštitu i ponekad ih pripadnici obezbeđenja zastrašuju, navode udruženja.

Nevladine organizacije tvrde da je azilant koji je prošlog meseca prijavio nepravilnosti pripadnika obezbeđenja bio zlostavljan, a što uprava azilanstkog centra negira, te da je zato bio premešten u drugi prihvatni centar izvan Ljubljane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.