U trendu

Rakar:Vreme za raspravu o smenama u vrhu vlasti

ZAGREB – Prozivke i optužbe koje su razmenili predsednik i premijer Hrvatske, u vezi sa korupcijskom „aferom“ Janaf, komentarisao je komunikacijski stručnjak Marko Rakar, ocenivši da je predsednik Zoran Milanović samo jasno nabrojao činjenice i da je vreme za raspraavu o smenama u samom vrhu vlasti.

Milanović je ranije rekao da su premijer Andrej Plenković i ministar policije Davor Božinović morali znati sve u vezi sa istragom o korupciji u državnom preduzeću Janaf.

Zbog sumnje u umešanost u korupcijsku aferu vezanu za tu firmu, prošle sedmice u Hrvatskoj je uhapšeno 11 osoba među kojima su i dvojica gradonačelnika, jedan iz HDZ-a i jedan iz SDP-a.

„Ja to ne bih nazvao optužbama, već je predsednik jednostavno vrlo jasno nabrojao činjenice. Činjenica je da je ministar policije znao ili morao znati šta se događalo u toj istrazi, isto kao što je o tome morao da obavesti premijera. Postavlja se pitanje kako je moguće da je – ako se sve znalo, a znalo se – Kovačević ponovno izabran na čelnu funkciju u Janafu“, upitao je Rakar gostujući na zagrebačkj N1 tv.

Prema njegovim rečim,a u tom slučaju ima, kako kaže, „ceo niz pitanja“.

„Mislim da se slaže jedan solidni mozaik ljudi ko su bili slabe karike sistema u tom času, a neke od njih su slabe karike i danas“, rekao je.

Čim se, ističe, istraga previše približi Markovom trgu, ođednom institucije počnu da funkcionišu.

Rakar smatra da „aferu Vetroelektrane“ i „aferu Janaf“ povezuje zajednička nit.

„Mislim da je ono što je zajedničko i aferi Vetroelektrane, i sada sa ovom, je da je priča pukla ili je došla do pucanja i ođednom se vrlo odrešito krenula da rešava u trenutku kada su se te afere previše približile vladi“, rekao je Rakar.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije će početi kada Hrvatska zaista dobije nezavisne ljude koji sprovode istrage.

„Nažalost, mi imamo izuzetno slabu istoriju borbe protiv korupcije. Ove deklaracije koje dobijamo ne treba shvatiti previše ozbiljno ili uverljivo“, rekao je Rakar i ističe da „borba protiv korupcije počinje tako da sami niste korumpirani, što je u našim vladama dosad bilo jako teško“.

Vreme je, smatra, da se počne sa raspravom o vrlo konkretim smenama u samom vrhu vlasti.

„I naš premijer i ministri su majstori u tome da minimaliziraju ili ignorišu ono što su izgovarali mesecima ili sedmicama pre, tako da će najverovatnije i ovo biti ovlaš skinuto s dnevnog reda. Ali videtćemo koje će informacije još isplivati na videlo“, rekao je Rakar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.