U trendu

RC C: Žene su ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala

SARAJEVO – Savet za regionalnu saradnju (RC C) saopštio je danas da je neophodno ukazati na značaj obrazovanja za potrebe tržišta rada, a posebno mladih i žena, koje su veliki potencijal za oslobađanje ekonomskog potencijala.

Prema rezultatima Balkanskog barometra, istraživanja koje sprovodi Savet, u proteklih sedam godina na Zapadnom Balkanu otvoreno je više od 700.000 novih radnih mesta, od kojih je, međutim, samo 4,3 posto pripalo osobama mlađim od 24 godine, a posebno je težak položaj žena.

„Četvrtina miliona mladih ljudi u regionu je nezaposleno, ali aktivno traže posao. Kada su mlade žene u pitanju, često se dešava da se ne školuju niti se na drugi način usavršavaju i nezaposlene su. Uz sve to, jedna trećina mladih nije zadovoljna veštinama stečenim u okviru obrazovnog sistema, jer obično ne zadovoljavaju potrebe njihovih radnih mjesta – 36 odsto njih je reklo da je u proteklih 12 meseci na radnom mestu moralo ili da stekne nove veštine ili unapredi postojeće“,

„Svi mi iz regiona trebamo uraditi više da se poveća važnost obrazovanja i veština za potrebe tržišta rada, a odgovor na to su ŽENE“, istakla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u RC C.

RC C je u martu ove godine pokrenuo regionalnu kampanju MI (WE) u okviru koje se pomaže ženama da pokrenu svoj biznis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.