U trendu

Reisu-k-ulema Kavazović osudio zbivanja u Pljevljima

SARAJEVO – Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, osudio je jučerašnje događaje u Pljevljima, gde je, prema medijima, bilo napada na Bošnjake, kao i kako navodi Kavazović, sve češću antimuslimansku i antibošnjačku retoriku u Crnoj Gori.

„Vesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje, koje se sve cešce cuju u susednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini…“, kaže Kavazović u saopštenju i ocenjuje da to sve „podseća na povratak idelologija“ koje su devedesetih „dovele do zločina i genocida“.

On je pozvao međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, da reaguju na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina, a narocito da ne zanemaruju nacionalisticku i ratnohuškacku retoriku koja preti da prizove nove zlocine na ovim prostorima.

„Pozivamo državu Crnu Goru da obezbedi sigurnost svojim građanima muslimanima, kako Bošnjacima tako i svim drugim. Od Srpske pravoslavne crkve očekujemo da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji zvanično nastupaju u njeno ime i tvrde da govore sa pozicija svetosavlja. Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana dešava u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nosioci tih procesa“, dodao je Kavazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.