U trendu

Robert Golob predložen za mandatara za sastav nove vlade Slovenije

Predsednik Slovenije Borut Pahor predložio je danas za mandatara za sastav nove vlade lidera liberalno-zelenog Pokreta Sloboda Roberta Goloba, pobednika nedavnih parlamentarnih izbora.

Očekuje se da Golob, čiji je Pokret Sloboda na aprilskim izborima dobio 41 od 90 mandata u parlamentu, formira koalicionu vladu do sredine juna sa Socijalnim demokratama i strankom Levica.

O njegovom imenovanju za mandatara parlament će se izjašnjavati u sredu, kada bi trebalo da dobije podršku 55 poslanika, navodi slovenačka agencija STA.

Podršku Golobu, koji je dugo godina bio na najvišim funkcijama u privredi, najavili su njegovi budući partneri, Socijalne demokrate Tanje Fajon i Levica Luke Meseca, kao i predstavnici italijanske i mađarske manjine.

Golobov nedavno osnovani Pokret Sloboda osvojio je najviše glasova na izborima 24. aprila, kada je porazio Slovenačku demokratsku stranku desničarskog premijera Janeza Janše.

Budući premijer je obećao da će reformisati i modernizovati državne institucije i da će povećati socijalnu pravdu u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.