U trendu

Rusija: Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH

NJUJORK – Predstavnici Rusije poručili su danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u BiH, da Rusija smatra da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH, da situacija u Ukrajini nema nikakve veze s onom u BiH i da Dejtonski sporazum nema alternativu.

„Zabrinuti smo zbog centralizacije zemlje koju zagovara jedna od etničkih grupa, Bošnjaci“, naveli su predstavnici Rusije, prenosi Klix.ba.

Optužili su Zapadne zemlje da narušavaju Dejtonski sporazum i istakli da „žale“ što predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sednici, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsedništva, poručivši mu da to nalaže „protokol“, prenosi sarajevski portal.

„To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji spolja pokušavaju da preoblikuju Dejtonski sporazum“, naveli su predstavnici Rusije.

Oni su se u Savetu bezbednosti UN osvrnuli i na izveštaj njihovog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

„I kako je naš ambasador u Sarajevu naveo u izveštaju, situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u Bosni i Hercegovini“, naglašeno je u obraćanju ruske delegacije.

Oni su pozvali da se pročita i izveštaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini i poručili da je Dejtonski sporazum „relevantan, da je dao rezultate i da za njega ne postoji alternativa“, kao i da bi njegovo narušavanje imalo posledice na celi Balkan.

Rusija i Kina su se protivili da se visoki predstavnik Kristijan Šmit obrati na današnjoj sednici , jer ga na tu poziciju nije imenovao Savet bezbednosti UN, navodi Klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar