U trendu

SAD uvele sankcije Dodiku

SARAJEVO – Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako tvrde, njegovih „koruptivnih aktivnosti“ i „pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH“.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu američkog ministarstva, sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke, za koju se tvrdi da je pod kontrolom Dodika.

U obrazloženju sankcija se navodi da je ova mera deo „predanosti“ administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, kako se tvrdi, „podrivaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnje dugogodišnjim mirovnim sporazumima“.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Dodik „potkopao institucije BiH“ pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrenuo stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS).

Američko ministarstvo tvrdi i da je Dodik iskoristio svoju zvaničnu funkciju u BiH da „akumulira licno bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije“.

Oni navode da ove akcije „ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujuci time širu regionalnu nestabilnost“.

U obrazloženju sankcija koje su SAD uvele i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, navodi se da je taj medij „u privatnom vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom“.

Navode i da Dodik ima ličnu kontrolu nad ATV, „iza kulisa, tako što zahteva lično odobrenje za medijske priče povezane s politički osetljivim temama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar