U trendu

Sanaderu povećana kazna zatvora na šest godina

ZAGREB – Vrhovni sud Hrvatske povećao je za godinu i po dana kaznu nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i pravosnažno ga osudio na šest godina zatvora zbog afere „Planinska“.

U obrazloženju odluke, koje je detaljno objavljeno na sajtu suda, navodi se da Vrhovni sud smatra da je kazna koju je izrekao prvostepeni sud preblaga, iako je prvostepeni sud pravilno cenio širi kontekst „o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku“.

„Takođe je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogugbnost postupanja koje se ogleda u tome da je optuženi najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio istrajan“.

Reč je, kako dodaje Vrhovni sud Hrvatske, o korupciji koja se sprovodila „kao način života u uverenju da je ponašanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje“.

Međutim, Vrhovni sud Hrvatske smatra da je tim okolnostima dat premali značaj, jer je kako napominje, ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čoveka izvršne vlasti – motivisan isključivo lukrativnim pobudama.

To je, kako je dodao sud, jedan od najpogubnijih oblika kriminalnog postupanja jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvređuju temeljne društvene vrednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrednosti brani i koji mora biti garant poštovanja zakona.

„Kada predsednik Vlade koristi državne institucije radi svog beskrupuloznog bogaćenja, pritom smišljeno daje takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, na taj način ne samo da nanosi visoku materijalnu štetu društvu, nego i krši princip vladavine prava koji je ‘conditio sine qua non’ (uslov bez kojeg se ne može) svakog pravno uređenog društva i koji prema Ustavu Hrvatske čini jednu od najviših vrednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske“, naglašeno je u odluci.

Kod odluke o povećanju kazne, Vrhovni sud je imao na umu i visinu ostvarene protupravne imovinske koristi i to 17.450.000 kuna, koja je stečena krivičnim delom.

Vrhovni sud Hrvatske smatra da će kazna zatvora od šest godina ispuniti svrhu kažnjavanja, da će jačati poverenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava.
U ovom slučaju bivši premijer Hrvatske je osuđen jer je pomogao bivšem poslaniku HDZ-a i vlasniku lanca mesara Stjepanu Fioliću da 2009. godine po znatno višoj ceni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.
Prema pisanju hrvatskih medija, državni budžet je zbog takve cene oštećen za oko 15 miliona kuna, a Sanader od Fiolića dobio „proviziju“ od 17 miliona kuna.
Zajedno sa Sanaderom osuđeni su i Stjepan Fiolić, koji je prema pisanju hrvatskih medija na sudenju priznao nedelo, pa je osuđen na društveno koristan rad, kao i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procenu vrednosti nekretnine.
Sanader je optužen u još nekoliko korupcijskih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.