U trendu

Saradnja mladih polazna tačka za pomirenje u regionu

Regionalna kancelarija za mlade, dogovorena u okviru Berlinskog procesa, doprineće pomirenju u regionu, razbijanju predrasuda i stereotipa i većoj saradnji i mobilnosti mladih, rečeno je u emisiji „Okruženje“.

Učesnici u formiranju Regionalne kancelarije, koja će obuhvatiti mlade iz BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije, poručili su da je saradnja mladih odlična polazna tačka za postizanje pomirenja u regionu i temelj za zdraviju i bolju saradnju među građanima, koji iz ekonomskih razloga, ali i zbog raznih predrasuda, nemaju često priliku da komuniciraju i razmene iskustva.

Učesnik projekta iz Podgorice Edin Koljenović rekao je u emisiji u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSEE) da su istraživanja pokazala da postoji visoka etnička distanca među mladim ljudima u regionu, što je zabrinjavajuće.

On ističe da je pomirenje u regionu moguće i da zavisi samo od današnje generacije.

Cilj Regionalne kancelarije je da animira mlade, koji ne putuju dovoljno po regionu, da se uključe u razne programe, koji se možda neće uvek direktno ticati pomirenja, već kulture ili sporta, ali će doprineti prevazilaženju unutrašnjeg osećaja antagonizma ili ukloniti predrasude.

Koljenović kaže da je kancelarija dobila značajnu pomoć Evropske komisije i francusko-nemačke kancelarije za mlade, te da se očekuju i konkretna novčana sredstva od EK kada počnu s radom.

Magistar političkih nauka iz Sarajeva Amela Sačić kaže da je Reginalna kancelarija odličan način da se postave zdravi temelji za što bolju saradnju u regionu, navodeći da postoji volja mladih, sektora civilnog društva, ali i vlasti da se počnu rešavati njihovi sistemski problemi.

„Rad kancelarije bi trebalo da ide kao tome da uspostavimo bolju saradnju i da kreiramo bolje uslove života svih mladih u regionu“, navela je ona.

Sačić smatra da se pomirenje u regionu ne može postići preko noći, ali da su mladi odlična polazna tačka, jer su jedini koji nisu opterećeni prošlošću.

„Mladi tek onda kada se sretnu i razmene iskustva licem u lice, vide da nisu toliko drugačiji i to je odličan način da se izađe iz izolovanosti“, navela je ona.

Navodi i da je prepoznata potreba da Hrvatska i Slovenija, koje nisu potpisnice sporazuma iz Beča, budu deo Kancelarije, jer imaju zajedničku prošlost, ali da u tim zemljama za sada ne postoji politička volja za to.

Učesnik u formiranju Regionalne kancelarije iz Tirane Krešnik Loka kaže da živimo u društvu u kojem se omladina smatra pasivnom i da zato mladi treba da se okupe kako bi zajedno radili na smanjenju nezaposlenosti i otklanjanju barijera.

On smatra da je osnivanje kancelarije istorijski događaj za mlade u poslednjih više od dvadeset godina i da je siguran da će imati uticaj i na mnoge generacije koje će tek doći.

Navodi i da je pomirenje u regionu teško postići, ali da je to neophodno.

„Mladi su kao plastelin, njihovo je mišljenje moguće formirati, a do pomirenja se može doći samo kroz pozitivne uticaje“, rekao je Loka, navodeći da treba doći do toga da mladi sami, iz sopstvenog iskustva, izvlače zaključke o prošlosti i odnosima među narodima.

On je naveo da postoje praktične poteškoće u kretanju i mobilnosti mladih, ali i da često oni nisu zainteresovani za putovanje u region.

„Za žaljenje je što mladi Zapadnog Balkana treba da putuju preko Istanbula da bi stigli do Bosne ili do Sarajeva ili moraju da koriste tranzitne puteve da bi stigli u Srbiju“, naveo je on.

Podseća da je Berlinski proces, u okviru kojeg je i projekat kancelarije, pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, te da EU želi da postoji čvršća saradnja zemalja na Balkanu.

Učesnica u formiranju kancelarije za mlade iz Beograda Marija Bulat kaže da rad kancelarije treba da podrže mladi, organizacije civilnog društva, institucije, profesori, umetnici, između ostalog i predlaganjem projekata.

Navodi da je mobilnost mladih u regionu na niskom nivou, mahom zbog loše ekonomske situacije, ali i brojnih predrasuda i stereotipa, kao i činjenice da mladi nisu upoznati sa mogućnostima koje pružaju razni projekti.

Navodi i da će kancelarija omogućiti razmenu učenika i studenata, ali da će se posebno fokusirati na one ljude koji i ne žele da putuju, kako bi promenili svoje mišljenje.

Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za mlade, na inicijativu Srbije i Albanije, potpisan je 4. jula u na samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, potpisnice su i BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, a sedište će biti u Tirani.

Ideja je začeta pre nekoliko godina, a podržale su je, osim vlada, i organizacije civilnog sektora i Evropska unija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar