U trendu

Šarec u EP nije hteo da govori i zbog Tajanija

LJUBLJANA – Slovenački premijer Marjan Šarec dopunio je danas listu mogućih razloga zašto je odbio poziv da govori u Evropskom parlamentu, navevši između ostalog i to da je poziv potpisao predsednik EP-a Antonio Tajani.

Šarecovo odbijanje da se obrati u EP izazvalo je brojne kritike, posebno slovenačkih evroparlamentaraca koji smatraju da je propustio priliku da predstavi slovenačke stavove, a to je danas na početku zasedanja parlamenta, ponovila poslanica demohrišćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak koja je vodeća na listi kandidata te stranke za EP.

Ona je rekla da je šteta što Šarec nije govorom u EP iskoristio mogučnost da predstavi slovenačku viziju buduće Evrope, prenosi Hina.
Šarec je, međutim, njen nastup shvatio kao provokaciju pred evropske izbore na kojima njegova stranka nastupa prvi put te ponovio da nije želio da govori u EP kako se taj nastup ne bi doživeo kao predizborni, u korist njegove Liste Marjana Šareca (LMŠ).

„Već celu sedmicu pratim rasprave u kojima me kritikuju naši evroposlanici i kandidati za novi sastav EP. U njihovu dobronamernost verujem baš onoliko koliko sam uveren da je Zemlja pljosnata“, kazao je Šarec.

Dodao je da je poziv da nastupi u EP još lani najpre dobio bivši premijer Miro Cerar, ali mu je na jesen prestao mandat pa nije mogao nastupiti u Strazburu, nakon čega je interes pokazala nova vlada, ali se Šarec nije složio s terminom u kojem se mogao obratiti evroparlamentarcima kojima uskoro završava petogodišnji mandat.

Šarec je kao dodatan mogući razlog zašto se nije odazvao pozivu EP naveo da je poziv potpisao Antonio Tajani, predsednik EP, ali i italijanski političar koji je kritikovan u Sloveniji i Hrvatskoj zbog njegovih izjava o „italijanskoj Istri i Dalmaciji“, koje su doživljene kao uvreda i izražavanje mogućih teritorijalnih pretenzija od vodećeg čoveka jedne od glavnih evropskih institucija.

Dodao je da je Tajaniju prošle nedelje na evropskom samitu u Briselu otvoreno kazao da je njegova izjava u Bazovici kod Trsta o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila „nož u srce“, dodavši da ga „nije sram“ što je poziv za govor u EP odbio, naročito, kako je dodao, nakon spornih nedavnih Tajanijevih izjava o fašističkom vođi Benitu Musoliniju kao nekome ko je za Italiju učinio i „nešto dobro“, jer je gradio puteve, mostove i železničke pruge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar