U trendu

Satler: Važan dan za BiH

SARAJEVO – Isporuku prvog kontigenta vakcina iz Kovaks programa za BiH, šef Delegacije EU u Sarajevu Johan Satler je označio kao vrlo važan dan za tu zemlju, a resorna ministarka za večeras najavljuje i dolazak kontigenta Astra/Zeneka vakcine.

Satler je dodao da je ovo jedna u nizu isporuka koje će doći u okviru ovog mehanizma, a za koje je BiH obezbedila sredstva u celosti.

“Kovaks mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija niza donora pre svega Evropske komisije i zemalja članica EU poput Nemačke koje su obezbedile preko 2,2 milijarde evra…“, rekao je, između ostalog, Satler.

Od potpisivanja ugovora do isporuke prvog kontigenta vakcina za BiH iz Kovaks programa je prošlo gotovo sedam meseci, a ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević za večeras očekuje isporuku i vakcine AstraZeneca u količini od 26.400 doza.

Ona je u izjavi novinarima na sarajevskom aerodromu rekla da očekuje da će naredne isporuke stizati u redovnim intervalima.

Ipak, dodala je da se ne bi vezivala za određene datume narednihh isporukajer je, kako je rekla, to promenljiva kategorija.

„Očekujemo da ćemo već u narednom mesecu dobiti veću količinu od ove danas, ali ne bih predviđala do zvanične informacije”, rekla je Gudeljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.